Volledig scherm
Maaike Kool is de nieuwe manager van Kasteel Doornenburg. © Rolf Hensel

Maaike Kool is de trotse nieuwe manager van Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Maaike Kool (45) uit Millingen aan de Rijn is deze maand benoemd tot de nieuwe kasteelhouder van Kasteel Doornenburg. Zij won het van 145 andere sollicitanten. De historica voelt zich helemaal op haar plek in het kasteel. 

Ze is het met de eerdere woorden van bestuurslid Doeko Pinxt eens. ,,Ook ik zie veel potentie in het kasteel.” Maaike Kool stond met haar neus tussen de agenda’s in de Primera toen ze het verlossende telefoontje kreeg ,,Het voelde alsof ik Idols had gewonnen.” 

Ze moet Kasteel Doornenburg nadrukkelijker op de kaart zetten. Kool krijgt hierbij ook de leiding over ongeveer zestig vrijwilligers.

‘Ik voel me welkom’

Concrete plannen heeft ze nog niet. ,,Op dit moment komt er heel veel op me af. Ik wil de tijd nemen om het kasteel en de vrijwilligers goed te leren kennen. Ik voel me welkom en er hangt een ontzettend goede sfeer binnen het bedrijf. De vrijwilligers en ik hebben hetzelfde doel, namelijk de bezoeker een geweldige dag laten beleven.”  

Warm hart voor erfgoed

Volledig scherm
Maaike Kool in haar nieuwe werkomgeving, Kasteel Doornenburg. © Rolf Hensel

Kool studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Na haar studie begon ze bij het Afrika Museum in Berg en Dal. Hier vervulde ze ruim elf jaar verschillende functies, van coördinator tot collectiebeheer. Daarna werd ze directeur van het Stadsmuseum in Doetinchem, waar ze zeventig vrijwilligers onder haar hoede had. 

,,Ik heb altijd al een warm hart gehad voor erfgoed. Ik vind het kasteel charmant en authentiek, niet té Efteling zoals sommige kastelen kunnen zijn. Met mijn achtergrond als historica en mijn ervaring binnen de museum-wereld voelde ik me meteen aangetrokken tot deze baan.” 

Betuwe