Volledig scherm
De hoofdingang van de penitentiaire inrichting Vught. © ANP

Man (43) uit Lingewaard verdacht van voorbereiden terroristisch geweld

ARNHEM - Een 43-jarige man uit de gemeente Lingewaard heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan het voorbereiden van een terroristisch geweldsmisdrijf gericht op moslims. De man is op 23 mei opgepakt en zit sindsdien vast. Op vrijdag 7 september is er bij de rechtbank in Zutphen een pro forma zitting.

Volgens het Openbaar Ministerie Oost-Nederland is er een onderzoek naar de man gestart. Het OM beschikte over informatie waaruit bleek dat de man geweld tegen moslims gerechtvaardigd vond. Ook zou hij volgens het OM 'tot handelingen daartoe overgaan'. Wat voor handelingen, is niet bekend. 

Verder was er informatie dat hij over explosieven zou beschikken. Bij het doorzoeken van de woning van de man is een alarmpistool en een aantal scherpe kogelpatronen in beslag genomen. 

Geen concreet plan

Een concreet plan voor een aanslag had de man niet, zo benadrukt het OM. Wel wordt hij verdacht van het voorbereiden van een geweldsmisdrijf 'met een terroristisch oogmerk'. Hier is sprake van als iemand de bedoeling heeft gehad om een deel van de bevolking angst aan te jagen. 

Het Openbaar Ministerie vindt het van groot belang dat mensen die zich schuldig maken aan gewelddadig extremisme worden opgespoord en vervolgd. Het Openbaar Ministerie treedt op tegen iedereen die met een terroristisch oogmerk gewelddadige handelingen voorbereidt of uitvoert, ongeacht de ideologische motieven van de verdachte.

Afgelopen periode is onderzoek gedaan naar de de feiten en naar de psychische gesteldheid van de man. De stand van zaken in deze onderzoeken wordt op de pro forma zitting van 7 september besproken. Uit welke plaats in de gemeente Lingewaard de man komt, is niet bekendgemaakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe