Volledig scherm
Femia Siero laat het historische document zien dat in het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers is gevonden. © Theo Kock

Manuscript uit 9de eeuw komt vrijwel zeker uit Gendt

GENDT - Het stukje 9de eeuws perkament dat recent bij Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers opdook, moet wel uit Gendt komen. Dat schrijft de Bemmelse Yvonne de Boer-Ravestein in het jongste blad van historische kring Gente.

Het manuscript gaat over Gregorius de Grote, paus van 590 tot 604. In De Gelderlander sprak de Nijmeegse docent middeleeuwse geschiedenis Sven Meeder dit vermoeden ook al uit. Hij denkt dat het via de bibliothecaris van Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote, uit Gendt komt. Het zou via het klooster van Sion bij Doetinchem terecht zijn gekomen.

Belastingen
De Boer zegt dat die bibliothecaris Gerward is, de edelman en geestelijke die in Gendt grond bezat. In Gendt zat destijds het administratief centrum van het klooster dat belastingen uit Nederlandse bezittingen inde. Bij dat klooster hoorde een bibliotheek, volgens De Boer de oudste van Nederland.

Klooster
„Gerward heeft er boeken achtergelaten die later naar het klooster in Lorsch zijn gebracht, bij Mainz. Hij was daaraan verbonden. Tijdens de reformatie is dat klooster opgeheven en zijn de boeken over vele landen verspreid geraakt. Het lijkt er nu dus op dat een stukje uit een boek dat in Gendt stond is teruggekeerd.”

Betuwe