Vincent T. en zijn advocaat Frans Huijbers tijdens de rechtszaak van een jaar geleden.
Volledig scherm
Vincent T. en zijn advocaat Frans Huijbers tijdens de rechtszaak van een jaar geleden. © DG

Mogelijke aanslagen Vincent T. zijn geen lachertje, dus eist het Openbaar Ministerie een hogere straf

ARNHEM/DOORNENBURG - Vincent T. (45) moet langer in zijn cel blijven zitten als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De van voorbereiding van een rechts-extremistische aanslag verdachte Doornenburger hoorde in hoger beroep een eis van veertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk.  

De voorbereidingen op een terroristische aanslag op de moslimgemeenschap en op linkse kopstukken door Vincent T. kunnen volgens het Openbaar Ministerie niet afgedaan worden als een lachertje. Daarvoor is de dreiging uit rechts-extremistische hoek tegenwoordig te groot, aldus advocaat-generaal Simon Minks maandagmorgen tijdens het hoger beroep van de Doornenburger.

Nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding 

Nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en  Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zich jaren op het gevaar van jihadistische extremisten hebben gericht, waarschuwen beide diensten steeds vaker voor rechts-extremistische elementen in Nederland.

Deze zijn weliswaar niet zo goed georganiseerd als in het buitenland, maar dat betekent niet dat ze ongevaarlijk zijn, meende Minsk in zijn requisitoir. Ook in Vincent T. ziet hij een verdachte met rechts-extremistische ideeën die zich voorbereidde op aanslag.

Afknallen

Quote

Zodra hij vragen moet beantwoor­den over hoe hij aan zijn munitie en de gasalarm­pisto­len komt, weigert hij antwoord te geven. Uit niets in het dossier blijkt dat hij een fantast is

Advocaat-generaal Simon Minks

Het ambtsrapport van de AIVD over de Doornenburger was twee jaar geleden aanleiding voor strafrechtelijk onderzoek naar diens handel en wandel. Tijdens een inval in zijn woning vond de politie onder meer 1800 kogels, een recept voor het maken van een bom en twee gasalarmpistolen. 

Bovendien is T. de oprichter van de Facebookpagina van de rechts-extremistische Anti Terreur Brigade. In teksten op Facebook en in chats stak de verdachte zijn hekel aan moslims niet onder stoelen of banken en uitte hij de wens om linkse kopstukken als Volkert van der G., Christa Soeters en Sylvana Simons te willen ‘afknallen’.

Vincent T. bagatelliseerde deze aantijgingen. Nooit had hij actie ondernomen. Daar dacht advocaat-generaal Minks anders over. ,,Zodra hij vragen moet beantwoorden over hoe hij aan zijn munitie en de gasalarmpistolen komt, weigert hij antwoord te geven. Uit niets in het dossier blijkt dat hij een fantast is”, zei Minks.

Een jaar geleden veroordeelde de rechtbank Vincent T. tot 36 maanden cel. Met aftrek van een derde van de straf zou hij in mei vrij komen. De advocaat-generaal eiste veertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk. 

Dat lijkt in strafduur minder, maar door het voorwaardelijk deel vervalt het recht op vroegtijdige invrijheidstelling van een derde van de straf. Mocht het Hof deze eis overnemen dan komt T. pas over een jaar vrij.

Betuwe