Volledig scherm
Het Hemeltje in 2016, aan de Waaldijk in Bemmel. © Google

Monumentenprijs Lingewaard dit jaar voor Het Hemeltje in Bemmel

BEMMEL - De eigenaren van Het Hemeltje, aan de Waaldijk in Bemmel, krijgen op 4 september de Monumentenprijs 2018 uitgereikt. Lingewaard wil daarmee waardering tonen voor de familie Houterman, die de T-boerderij als cultureel erfgoed van de gemeente heeft weten te behouden.

De prijs wordt voor de achtste maal uitgereikt en bestaat uit een klein geldbedrag en een beeldje van de Huissense kunstenares Ellen Baptist.

De naam van het in 1949-1950 gebouwde pand verwijst naar de nabijgelegen plek waar tot 1611 recht werd gesproken voor de Heerlijkheid Ressen-Doornik. Volgens de geschiedenisboekjes is de middeleeuwse term Heymaal, dat gerechtsplaats betekent, uiteindelijk verbasterd tot Het Hemeltje.

Nadat het oorspronkelijk pand aan het eind van de Tweede Wereldoorlog (1944) werd verwoest is het vijf jaar later naar een ontwerp van de Arnhemse architect H. Stegeman weer opgebouwd. Het pand heeft stijlkenmerken van de Delftse School en was in eerste instantie een café. Later werd het een T-boerderij, is er een varkensstal naast het huis gezet.

De familie Houterman runt er nu een fokbedrijf en tuinderij en heeft de boerderij recent geheel gerestaureerd. Van sloop en nieuwbouw werd afgezien toen uit een funderingsonderzoek bleek dat restauratie mogelijk bleek. Daarbij is aandacht geweest voor de oorspronkelijke architectuur van het gebouw. Zo is het metselwerk hersteld en zijn verzakkingen verminderd en gemaskeerd met nieuw metselwerk en oorspronkelijke stenen. Kozijnen zijn alleen daar waar nodig vervangen op basis van bestaande detaillering, hier en daar met nieuwe toevoegingen. Ook het erf is aangepakt. 'Met vereende krachten is hier een goed resultaat met respect voor de cultuurhistorische waarden neergezet', aldus de gemeente. 'Door de renovatie is een wederopbouw pand gespaard en in ere hersteld.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe