Volledig scherm
Verbodsbord bij een dijkopgang in Bemmel. © DG

Motorrijders vechten dijkverbod in Lingewaard aan

HUISSEN - De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep (MAG) spannen samen een rechtszaak aan tegen de gemeente Lingewaard. Ze doen dat in de hoop dat ze het dijkverbod, dat sinds oktober vorig jaar geldt, teniet kunnen doen. 

Poll

Moet het motorverbod op de dijk in Lingewaard teruggedraaid worden?

  • Ja (72%)
  • Nee (28%)
852 stemmen

„We begrijpen dat sommige mensen last hebben van motorrijders. Maar je kunt een openbare weg niet voor slechts één doelgroep afsluiten”, zegt Arjan Everink van de KNMV.

Het gemeentebestuur besloot vorig jaar tot de maatregel omdat 'de Lingewaardse gemeenschap zich stoort aan het 'sportieve rijgedrag' van motorrijders, hun hoge snelheid en lawaai van hun machines.' 

Aan de Rijndijk in Doornenburg woont Will Volleberg voor zijn rust. „Maar motormuizen verstoren die behoorlijk. Als je buiten zit op mooie dagen als deze kun je elkaar soms totaal niet verstaan, zoveel lawaai maken ze.”

De overlast is minder geworden, vindt hij. Desondanks worden de borden nog wel eens genegeerd. „De handhaving valt tegen.” Logisch, vindt Everink. „Als motorrijder kun je het zo omzeilen door een agent te vertellen dat je naar café Concordia of camping Waalstrand in Gendt wilt. Dan ben je bestemmingsverkeer.”

Lopik

Mocht de rechtszaak positief uitpakken voor de motorrijders, dan stappen de bonden ook naar Lopik (gemeente Utrecht). Daar loopt nu een soortgelijke proef met een verbod voor motorrijders. 

Betuwe