Volledig scherm
© De Gelderlander

Neparts uit Huissen 2 jaar de cel in

ARNHEM/ HUISSEN - De 53-jarige Fred B. uit Huissen moet 2 jaar de gevangenis in. Hij is donderdag veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, omdat hij zich heeft uitgegeven als arts.

De proeftijd bij de voorwaardelijke straf is 5 jaar, omdat de rechtbank bang is dat B.anders snel weer in de fout gaat.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij zonder papieren diagnoses stelde, mensen behandelde, medicijnen verkocht en soms zelfs mensen liet opereren in China. De rechtbank vond in totaal 8 van de 9 beschuldigingen bewezen.

Onnodige borstoperatie
Zo kreeg een vrouw een onnodige borstoperatie van 60.000 euro in China omdat ze borstkanker zou hebben. B. vertelde dat er kankerwerende matjes werden geplaatst en verkocht haar vervolgens een ’chemotherapie’ van 90.000 euro omdat ze inmiddels ook schildklierkanker zou hebben. De vrouw had geen kanker.

Verbod
De rechtbank legde ook een verbod op om in de gezondheidszorg actief te zijn. B. had een kliniek in Huissen onder de naam Medisch Center Sanit. Die ging in de zomer van 2014 failliet.

Winstbejag
De grootste drijfveer van de Huissenaar was volgens de rechtbank winstbejag. Door zijn handelen is B. zijn gezin kwijt. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie 2 weken eerder.

Betuwe