Volledig scherm
Snuffelen op de boekenmarkt in Huissen. © Gerard Burgers

Niks internet, op de boekenmarkt in Huissen houd je een boek nog in handen

HUISSEN - Op je gemak snuffelen tussen de grote hoeveelheid literatuur. Juist dat is voor liefhebbers uit het hele land het pluspunt van de jaarlijkse boekenmarkt in Huissen.

Een boek bestellen via internet? Fokke Alberts (68) uit Utrecht doet het liever niet. ,,Je moet een boek in handen hebben. Hier en daar een bladzijde lezen. Daar neem ik de tijd voor. Het kan op deze nette boekenmarkt. Hier vind je literatuur voor een betaalbare prijs, boeken voor een habbekrats.”

Hij is deze zaterdag op zoek naar historische romans, zijn favoriete genre. ,,Maar ik lees ook veel Nederlandse literatuur, vooral boeken van Maarten ’t Hart en Adriaan van Dis. En veel Engelse boeken. Dat komt vooral omdat ik Engels heb gestudeerd”, zegt Fokke Alberts.

Meer dan tachtig kramen wil Anne Driessen niet

In het centrum van Huissen staan tachtig kramen. Meer wil organisator Anne Driessen er niet. ,,De boekenmarkt is nu in balans. De deelnemers komen graag. Ik heb begrepen dat Huissen een van de grootste boekenmarkten van Nederland heeft. De belangstelling is altijd groot. Een uur na het open van de inschrijving waren er al 31 aanmeldingen. We werken zelfs met een wachtlijst.”

Het aanbod is gevarieerd en groot. De een is in zijn nopjes met een sportboek, de ander zoekt bijzondere literatuur. Paul Vos (70) uit Arnhem is een van hen. Hij zoekt boeken die met de geschiedenis van de luchtvaart te maken hebben. ,,Dat is een van mijn grote hobby’s. Ik lees er veel over. Nu heb ik Luchtvaart 1964 van luchtvaartjournalist Bart van der Klaauw gekocht.”

Elektrisch vliegen is de nieuwe trend

Paul Vos volgt alle ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie. Elektrisch vliegen is de nieuwste trend, zegt hij. ,,Ook modelvliegtuigen gebruiken accu’s.” Hij is zo’n liefhebber dat hij als vliegtuigspotter een of twee keer per jaar naar Schiphol gaat. Soms ook naar Teuge of Lelystad.

Hij heeft op de markt nog een ander boek gescoord: een vliegtuigenkubusboek. Hij komt graag naar Huissen voor dit soort gelegenheden. ,,Het is een gezellige boekenmarkt met genoeg ruimte om te snuffelen.” Dat doet hij dan ook. Hij neemt de tijd om bij de kramen te kijken of er meer boeken over luchtvaart te vinden zijn. Maar na een flinke hoosbui houdt hij het toch voor gezien.”

Handelaar uit Gouda heeft bijzondere boeken

Voor bijzondere literatuur kun je terecht in de kraam van een handelaar uit Gouda. Wim Huisman (72) uit Gendt heeft daar het boek De Rozenoorlogen van de Engelse schrijver Conn Iggulden gescoord. Het is een historische roman.

,,Ik houd van geschiedenis en lees er graag over. Het mag ook over culturen en volken gaan. Het maakt me niet uit hoe dik het boek is. Ik heb ook boeken van duizend bladzijden. Dat is geen beletsel voor me. Dit boek van Iggulden is een stevige pil, maar als ik er vanavond aan begin heb ik ‘m volgende week uit.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe