Volledig scherm
De groep Bemmelse leerlingen, vlak voor vertrek naar Zuid-Afrika. © Frans Rasing

OBC Bemmel vliegt nog één keer naar Zuid-Afrika

BEMMEL - Een schoolreisje naar Parijs of Londen? Dat kan beter. Wat dacht je van Zuid-Afrika. Een groep van 19 vierdejaars leerlingen van het OBC in Bemmel is deze vrijdag vertrokken voor een zestiendaagse studiereis naar de regio Kaapstad. Het is de elfde en tevens laatste keer dat de school naar Genadendal reist.

Het OBC in Bemmel had ruim een decennium een uitwisselingsproject met het Emil Weder Highschool in Genadendal, een dorpje zo’n 120 km ten oosten van Kaapstad. De school geeft voor komend jaar de voorkeur aan een school en stad binnen Europa.

De verwachting is dat de buitenlandse reis dan voor meer kinderen financieel aantrekkelijk wordt. Leerlingen dienen de trip en het verblijf in Zuid Afrika zelf te betalen: circa 1.700 euro. 

Robbeneiland

De Bemmelse leerlingen hebben het dit jaar via fundraising bijna 8.000 euro bij elkaar gespaard. Dat geld komt ten goede aan projecten in Zuid-Afrika. De tieners lopen een dagje mee met de thuiszorg, geven les op een basisschool, maar er is ook ruimte voor cultuur; zo wordt er een bezoekje gebracht aan Robbeneiland.

Dat is het eiland waar vrijheidsstrijder Nelson Mandela door het Apartheidsregime jaren gevangen werd gehouden. ,,Het is de bedoeling dat de kinderen iets van de reis opsteken, elkaars cultuur uitwisselen. Er wordt ook samen gesport en gedanst”, vertelt Frans Rasing, docent biologie en coördinator van het uitwisselingsproject.

WhatsApp

Om in aanmerking te komen voor de reis, dienden de leerlingen een motivatiebrief te schrijven. Ook bezochten ze een voorlichtingsavond, waar ze te horen kregen wat er van hen wordt verwacht. Rasing: ,,De leerlingen zijn al maanden met de reis bezig. We zijn de afgelopen periode ook regelmatig samen gekomen om ons goed voor te bereiden.”  

Via Schiphol en Istanboel vloog het gezelschap naar Kaapstad;  alle deelnemers aan de reis zijn gevaccineerd. Het gaat vooral om havo en vwo-leerlingen van het OBC in Bemmel. Alle hebben een buddy gekregen; een Zuid-Afrikaanse student die met hem of haar optrekt. Volgens Rasing zijn er voor de reis al vriendschappen gesloten. ,,De kinderen hadden de afgelopen weken via WhatsApp al contact met hun buddy. Zo gaat dat in de moderne tijd.”

Waar de reis van het OBC in Bemmel komend jaar naartoe gaat, is nog niet bekend. Rasing: ,,Eerst dit project goed afronden. Daarna kijken we verder.”

-
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe