Volledig scherm
De geiten van de Gendtse geitenhouderij Bouwens. © Erik van 't Hullenaar

Oud-huisarts Doornenburg: provincie moet 'geitenuitbreiding' terugdraaien

GENDT - Het is onverantwoord als de provincie het besluit neemt dat geitenhouderij Bouwens in Gendt het huidige aantal geiten mag behouden. Dat vindt de voormalige Doornenburgse huisarts Luuk Timmers, die een brief naar de leden Provinciale Staten stuurde.

Eerder besloot de gemeente Lingewaard al dat Bouwens zijn 2200 geiten mag behouden, waar hij er eerst slechts 700 had. Dat besluit moet de provincie binnen een week wel of niet bekrachtigen, meldt Timmers. Hij maakt zich zorgen om zijn voormalige Doornenburgse patiënten. ,,En wanneer de provincie besluit om de geitenhouderij een akkoord te geven, is dat een heel onverstandig besluit. Wetenschappelijke onderzoeken en overheidsrapporten tonen aan dat er een toename is in het aantal longontstekingen in een gebied dichtbij geitenhouderijen."

Quote

En wanneer de provincie besluit om de geitenhou­de­rij een akkoord te geven, is dat een heel onverstan­dig besluit

Luuk Timmers, Oud-huisarts Doornenburg

Waarom er een toename is, is volgens Timmers niet duidelijk, maar dat mag van hem nooit een reden zijn om de risico's te onderschatten. ,,We weten niet welk mechanisme erachter zit, of het fijnstof is of iets anders. Maar ondanks die onduidelijkheid moet je voorzichtig blijven. Als het mistig op de snelweg is, kun je beter ook niet inhalen."

Desastreus

De brief naar de statenleden is niet Timmers' eerste schrijven. Eerder wees hij, zonder succes, het LIngewaardse college en de raadsleden al op de 'desastreuze gevolgen' die de aanwezigheid van te veel geiten op omwonenden kan hebben. Wethouder Theo Janssen meldde eerder dat Lingewaard dergelijke geluiden geen gehoor kon geven en de al voltooide uitbreiding niet tegen kon houden, al zou Lingewaard dat willen. Bouwens zou namelijk keurig binnen de gestelde milieunormen blijven. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe