Volledig scherm
© Rikkert Harink

Paasvuren Elst, Gendt en Huissen afgelast

UPDATEBEMMEL/ELST - Burgemeester Marianne Schuurmans heeft, na overleg met de brandweer, de paasvuren in Gendt en Huissen afgelast. Door de droogte is de kans op ongelukken te groot. Ook Overbetuwe heeft de vergunning voor een paasvuur in Elst ingetrokken.

,,We willen hierin geen onverantwoorde risico’s nemen. De brandweer adviseert om geen paasvuren toe te staan omdat de natuur op dit moment erg droog is. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind”, zegt Schuurmans.

Vanwege de droogte geldt voor deze hele regio fase twee, wat wil zeggen dat er een verhoogde kans is op natuurbranden. Omdat paasvuren makkelijk kunnen overslaan naar de omgeving zijn in de regio Arnhem/Nijmegen vrijwel alle paasvuren afgelast.

De organisatie van de vuren in Huissen en Gendt zijn dinsdagmiddag van het verbod op de hoogte gesteld. In Huissen gaat het om de gilden van Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius en in Gendt is de organisator Right Direction Music. Schuurmans betreurt haar besluit. ,,Ik weet dat de paasvuren in Huissen en Gendt een lange traditie kennen. Maar het risico is echt te groot.”

Het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen op 1 januari heeft geen rol van betekenis gespeeld in de afwegingen van Schuurmans. ,,Ik heb geluisterd naar de brandweer van Lingewaard. Dat zijn in ons gebied de experts.”

Overbetuwe kwam woensdag met een verbod. Daar was aan de Grote Molenstraat in Elst een paasvuur gepland, maar die vergunning is door de gemeente weer ingetrokken. Ook heeft Overbetuwe een stookverbod ingevoerd. Dat wil zeggen dat er ook elders in de gemeente geen open vuur mag worden gestookt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe