Volledig scherm
Rekken en strekken voor aanvang van de Parkloop in Bemmel. © Erik van 't Hullenaar

Parkloop Bemmel haalt jong en oud op zondag uit de luie stoel

BEMMEL - De Parkloop in Bemmel bestaat een half jaar. Elke eerste zondagochtend van de maand rennen en wandelen enthousiaste recreanten hun rondje in Park Doornik. We waren erbij, afgelopen zondag.

Met groot opgezette ogen komt Jordy Gertsen (8) aangerend, als eerste van de kopgroep. De jongste van de zestien deelnemers aan de Parkloop wordt op de hielen gezeten door twee volwassen kerels. Die moedigen hem overigens luidkeels aan.

Jordy lijkt het toch nog niet helemaal te vertrouwen. Tijdens het rennen werpt hij snel blikken links en rechts over zijn schouders. Hij slaagt erin zijn achtervolgers achter zich te houden en finisht als eerste. Hijgend en met een lach van oor tot oor neemt Jordy de complimenten in ontvangst.

Het is bij de Parkloop leuk om als eerste te eindigen, maar het geldt als een recreatieve vorm van bewegen. De écht fanatieke hardloper zul je hier niet snel aantreffen. ,,De bedoeling is bij ons vooral om mensen uit de luie stoel te krijgen en samen lopen is gezelliger”, zegt Michael Smoorenburg van De Sprinters.

Digitaal rugnummer

De Bemmelse atletiek- en skeelervereniging organiseert de Parkloop in Park Doornik sinds mei, samen met met de Loopvereniging Nijmegen-Noord. Sportievelingen van alle leeftijden kunnen zich gratis aanmelden om een route van 1 of 3 kilometer mee te rennen of te wandelen. Ze krijgen een digitaal rugnummer, waarmee de tijden worden bijgehouden.

,,Kijk eens aan, het zonnetje schijnt en het is windstil”, zegt Smoorenburg. ,,Wat willen we nog meer?” De rest grinnikt, want de zon valt op deze zondagochtend nergens te bekennen en de miezerige regen daalt neer uit de grauwe hemel.

Volledig scherm
Deelnemers in actie tijdens de Parkloop in Park Doornik. © Erik van 't Hullenaar

Vandaag rennen er zestien mensen mee, vorige maand legden 25 mensen hun rondje door Park Doornik af. Het zijn er minder dan de tientallen die de Parklopen in Park Sonsbeek in Arnhem en Park Lingezegen in Elst trokken.

De sfeer is er bij startpunt restaurant Zijdewinde niet minder om. Als de sportievelingen op aangeven van Smoorenburg een maatje zoeken bij een strekoefening tijdens de warming-up, leunen drie dames al strekkend en lachend tegen elkaar aan. Ook moedigen deelnemers elkaar aan bij het passeren van de finishlijn.

Applaus

Ook Mariëlle Freriks bereikt deze onder applaus. De moeder van Jordy neemt naast hem en neef Dylan Freriks (13) plaats op de bank. Ze is tevreden over haar eerste deelname aan deze Parkloop. ,,Voor herhaling vatbaar”, zegt ze tussen het uitpuffen door.

Over twee weken kan de familie ook in Park Lingezegen terecht voor de Parkloop, die er deze maand weer in ere wordt hersteld. Elke derde zondagochtend kunnen sportievelingen daar gratis hun rondje lopen.

Meer informatie: parklopen.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe