Volledig scherm
Een voorlichtingsactie op de Huissense kermis leidt tot vragen van de Lingewaardse politiek. © Reinier van Willigen

Politiek zet vraagtekens bij ‘lovergirlsval’ op kermis Huissen: ‘Vrij bruut middel’

HUISSEN - Twee vrouwelijke acteurs die jongeren op de Huissense kermis vragen mee te komen voor een casting. Veel tieners trappen in de ‘lovergirlsval’. D66 wil weten waarom er op 24 september voor ‘een schoktherapie als voorlichtingsactie’ is gekozen.

Quote

Ik vraag me af of deze actie is gebaseerd op feiten of aannames. Wij stellen vervolgvra­gen om duidelijk­heid te krijgen over de inzet van lovergirls

Léon Dekkers, Fractievoorzitter D66

De ‘lovergirls’ op de Huissense kermis waren op pad gestuurd door Moviera, een stichting die informatie, hulp en advies biedt aan iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld en machtsmisbruik. Ze deed dat in opdracht van de gemeente Lingewaard. Opmerkelijk, vindt de gemeenteraadsfractie van D66, die daarom vragen heeft gesteld aan burgemeester en wethouders. ,,Wij vinden het inzetten van lovergirls, al zijn het acteurs, een vrij bruut middel om iets duidelijk te maken. Kennelijk was er aanleiding om dat nu te doen. Dan horen wij er graag meer over”, zegt  fractievoorzitter Léon Dekkers. 

Maar duidelijke antwoorden krijgt D66 vooralsnog niet van het college. Volgens een grove schatting van Slachtofferhulp Nederland zijn tussen de 1.000 en 6.000 jongeren slachtoffer van loverboy- en lovergirlpraktijken. Het zou vooral gaan om 15-, 16- en 17-jarigen die zich laten uitbuiten of misbruiken. Maar waarom de voorlichtingsactie in Huissen? Moviera is gevraagd met feiten en cijfers te komen, maar die kan ze niet leveren.  Dekkers: ,,Begrijp mij niet verkeerd, wij vinden bewustwordingsacties altijd goed. De nieuwe generatie moet voorgelicht worden; wat zijn valkuilen en welke gevaren liggen op de loer? Maar ik vraag me af of deze actie is gebaseerd op feiten of aannames. Wij gaan vervolgvragen stellen om toch duidelijkheid te krijgen over de inzet van lovergirls.”

In Huissen benaderden de actrices jongeren tussen de 13 en 20 jaar. Alle aangesproken jongeren kregen direct na de actie uitleg over lovergirlspraktijken.  Veel jongeren hadden begrip voor de actie. ‘Deze praktijkervaring heeft meer impact en dus ook meer rendement dan alleen een theoretisch betoog’, meldt burgemeester Marianne Schuurmans. ‘Dat werd ook bevestigd door de jongeren zelf, die aangaven dat deze actie goed in hun geheugen gegrift staat’.

Pro College Bemmel

De actie op de Huissense kermis maakte deel uit van een voorlichtingscampagne op het Over Betuwe College (OBC). Ook op het Pro College in Bemmel is afgelopen jaar aandacht besteed aan gedragsbeïnvloeding bij jongens en meisjes. Twee groepen meisjes kregen een training. Komend jaar doet het Pro College hetzelfde en krijgt ook een groep jongens een training. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe