Volledig scherm
De plek waar het voetveer aan de Bemmelse kant zou moeten gaan aanleggen. © Google Streetview

Pontje tussen Bemmel en Ooij ligt voorlopig nog niet in het water

BEMMEL/OOIJ - Een pontje tussen Bemmel en Ooij komt er voorlopig niet. Na een haalbaarheidsonderzoek met positieve resultaten, begin dit jaar, werd het stil. Dat zegt Etko Cretier van wijkplatform Bemmel-Oost, initiatiefnemer voor een voetveer tussen de Bemmelse Waarden en Groenlanden.

,,Er was een reële kans dat het pontje er zou komen, en die is er nog steeds”, zegt Cretier. ,,Het plan is zeker niet dood. Het haalbaarheidsonderzoek is gedaan, er waren geen juridische bezwaren. Maar alles viel stil door de gemeenteraadsverkiezingen. We hebben nu zelf weer aan de bel getrokken bij de beide gemeenten.”

Zowel Lingewaard als Berg en Dal is positief over het idee voor een recreatief pontje, dat in het voor- en najaar en in de zomerperiode dagelijks zou moeten varen. ,,Er wordt nu opnieuw gekeken naar het vinden van een exploitant.”

Achilleshiel

Zowel met Kievits Veerdiensten en Uiterwaarde zijn gesprekken gevoerd. ,,De achilleshiel voor beide partijen is nog steeds dat er grote moeite is een bevoegde schipper te vinden. De Waal is in die zin een bijzondere rivier, waarop aan schippers hoge eisen worden gesteld. Je hebt een groot vaarbewijs nodig, denk aan een binnenschipper.” De zoektocht naar zo'n schipper, of meerdere, is gaande.

Cretier: ,,We hadden ingezet op april, mei 2019. Maar dat is nu niet meer haalbaar, dus het wordt weer een seizoen later. Onze hoop is dat we weer wat aandacht kunnen trekken voor dit plan. Dat de gemeenten een bijeenkomst hierover organiseren en dat schippers zich melden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe