Volledig scherm
Motorrijders op de dijk bij Angeren. © Erik van ’t Hullenaar

Principe-uitspraak over dijkverbod voor motorrijders laat op zich wachten

DEN HAAG/BEMMEL - Mag een gemeente motorrijders verbieden over een dijk te rijden? Het antwoord op die vraag laat nog even op zich wachten. De Raad van State in Den Haag heeft een uitspraak in een kwestie met die inzet met zes weken uitgesteld.

De zaak is aangespannen door de KNMV, de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en de Motorrijders Actie Groep (MAG). Aanleiding is een verbod van de gemeente Lopik. Die heeft de Lekdijk tussen 1 maart en 31 oktober verboden gebied verklaard voor motorrijders.

De gemeente Lingewaard legde eerder een dergelijk maatregel op voor de dijken langs Rijn en Waal. In beide gevallen waren klachten van burgers over overlast door motorrijders de aanleiding. Lingewaard moest de verbodsborden op last van de rechter verwijderen, Lopik kreeg in de rechtszaal wél gelijk.

Handhaven, niet verbieden

Voor de motorrijdersbelangenclubs was dat vonnis reden om naar ’s lands hoogste rechtsorgaan te stappen voor een principe-uitspraak. De Raad van State heeft nu zes weken extra de tijd gevraagd voor een oordeel, aldus de KNMV.

De vereniging vindt het ‘onterecht dat elke motorrijder wordt weggezet als lawaaimaker, hardrijder en onruststoker’ en pleit voor handhaving in plaats van verboden: ‘Als er regels worden overtreden, dan moet je handhaven. Ook bij wielrenners en loslopende honden’. 

.

Betuwe