In Fort Pannerden komt een opera.
Volledig scherm
In Fort Pannerden komt een opera. © Jan Ruland van den Brink

Publiek moet stoel af en wandelen door gangen Fort Pannerden tijdens opera

PANNERDEN - Er komt een opera naar Fort Pannerden. Het zangspel gaat over de geschiedenis van het fort, met name rond de Eerste Wereldoorlog. 

Het bijzondere aan de opera is dat de bezoekers niet stil op hun stoel blijven zitten, maar in actie moeten komen. Het publiek wandelt door het fort, gezamenlijk of in kleinere groepen, langs de verschillende scenes uit de opera, om uiteindelijk op het dak uit te komen. Tijdens de wandeling, die veelal leidt door de smalle gangen van het fort, stuit het publiek regelmatig op hoornisten of acteurs. 

33 hoornisten, 3 zangers

Het thema van de opera is ‘wachten’, omdat de soldaten in het fort niet veel te doen hadden tijdens hun dienst. De opera duurt ongeveer anderhalf uur. Op het muzikale ensemble is niet beknibbeld: Dirigent Dick Hesselink begeleidt 33 hoornisten en 3 zangers. De bekende jazz-hoornist Morris Kliphuis zal tijdens de opera als solist spelen.

Op 21 en 22 september 2019 wordt de opera Op Wacht zes keer opgevoerd in het 150 jaar oude fort. De opera is een van de meest in het oog springende nieuwe projecten van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat in Gelderland vanaf januari 104 projecten ondersteund. Daarmee werd bijna 270.000 euro gegeven aan cultuur en natuur in de regio.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe