Een huis met scheuren in Doornenburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Een huis met scheuren in Doornenburg. © Erik van 't Hullenaar

Raadsel in Betuwe: waarom hebben zoveel mensen scheuren in hun huizen?

Ramen die uit het lood staan, scheve kasten of nog erger: enorme scheuren in muren. Veel mensen uit Lingenwaard kampen al jaren met funderingsschade en de gevolgen daarvan. Bij een net opgericht platform hebben zich nu al vijftig gedupeerden aangesloten. ‘We weten nog veel te weinig.’

40 reacties

 • Eric Roeland

  2 maanden geleden
  Niet alleen de Lingewaard. Ook in het buitengebied van Doesburg komen de scheurtjes in de huizen. Gewoon wachten tot het warmer wordt en de ijskappen smelten. Dan is er genoeg water.
 • P de Ruiter

  2 maanden geleden
  Wel veel kortzichtige opmerkingen hier, waterschap en boeren de schuld geven. het heeft gewoon te weinig geregend en vele hebben hun tuin compleet verhard en voeren hun regenwater af via riool dus dat kan ook niet de grond in trekken. En wat te denken van het dempen van vele sloten, drainage pijp er in en afvoeren van hemelwater via (hemelwater)riool. De sloten bij veel regen vol met water wat rustig in de bodem kon zakken maar nu dus afgevoerd en in de grote rivieren gepompt.
 • Wil Hieltjes

  2 maanden geleden
  Speelt in Zevenaar al dik 20 jaar. Ik zou zeggen, ga eens met die mensen praten. @Hennie Heijnen oh ja, is dat zo? Mensen in Groningen krijgen helemaal NIKS vergoed, vanwege allerlei bureaucratie en ambtelijke onwil. Beetje ongepast.....
 • Michel Van de Zand

  2 maanden geleden
  @Schiltmans, je moest eens weten hoeveel mensen er bezuinigen op de bouwkosten om dat “paleisje” maar te kunnen betalen. Ze zijn dan te gierig om te gaan heien en palen onder de fundering toe te passen. Nee ze gebruiken dan een zogenaamde plaatfundering. En ja dat is vragen om problemen, dus niet janken. En dat heeft niets met grondwaterpeil te maken. Misschien moet jij je eens verdiepen in funderingstechnieken. Niet alles is de zogenaamde schuld van boeren.
 • Martin Reekers

  2 maanden geleden
  @Schiltmans, Er is geen boer die in de winter met zijn tractor op het land rijd,er is daar dan niets te zoeken. Het grondwaterpeil word in de nattere jaargetijden laag gehouden, om te voorkomen dat laaggelegen gebieden in Nederland te maken krijgen met wateroverlast en vochtproblemen. Het grondwaterpeil word ook niet voor niets rond Amsterdam gemeten, zij hebben daar meer baat bij droge voetjes dan de boeren.