Volledig scherm
De treurige restanten van de kerk OLV Tenhemelopneming in Huissen na het bombardement op 2 oktober 1944. © Exoduscomité

Regisseur Bram van Workum heeft geld nodig voor film over Betuwse oorlogswinter

HUISSEN - Regisseur Bram van Workum is op zoek naar investeerders en partners voor de productie van zijn film over de Betuwse oorlogswinter van 1944-1945. In oktober vorig jaar schoot hij al de eerste beelden voor Betuwe 44 in Huissen.

Al van jongs af aan is Van Workum (40) gefascineerd door het Nederlandse oorlogsverleden. Toen hij voor enkele filmprojecten in de Betuwe was, stuitte hij op verschillende verhalen. Verhalen die buiten de Betuwe in de vergetelheid zijn geraakt. ,,Zo’n 40 tot 50 procent van de Betuwe is met de grond gelijk gemaakt. Maar de Betuwse oorlogswinter zit niet in het collectieve oorlogsgeheugen van Nederland.”

Daar wil hij met zijn film verandering in brengen. ,,Met het overlijden van de laatste veteranen is het de taak van mijn generatie om begrip voor de oorlog voort te laten bestaan.”

Inmiddels is de teaser klaar en is Van Workum druk bezig met het werven van fondsen om de rest van de film te maken. Hij hoopt in juni met de opnames te kunnen beginnen.In 2020 moet de film klaar zijn. ,,Het is mijn bedoeling de film op de bevrijdingsfestivals van 2020 te vertonen.”

Frontlinie

Betuwe 44 vertelt het verhaal van een fictief hoofdpersoon (Johannes Crekel, vertolkt door Marcel Romeijn), in de periode na het mislukken van operatie Market Garden in september 1944. Dat was de periode waarin de Betuwe in een frontlinie veranderde. 

Van Workum somt op welke elementen en gebeurtenissen in zijn film terug moeten komen. Het ‘Manneneiland’ bijvoorbeeld. De enclave mannen, burgers en militairen, die nabij Lent achterbleef toen het gros van de vrouwen en kinderen werd geëvacueerd. En uiteraard speelt de onderwaterzetting, ook wel bekend als ‘Operatie Ooievaar’, een belangrijke rol. Van Workum: ,,Het doorbreken van dijken in de Betuwe, in december 1944, zorgde ervoor dat circa 20 procent van het land onder water stond. Tot aan Kleef.”

Werkploegen

Ook het bestaan van werkploegen moet worden belicht. ,,En er zijn enkele veldslagen die ik wil laten zien: bij Opheusden en bij kasteel Hemmen in Zetten. Het bombardement van Huissen wil ik ook in de film verwerken.” Voor zijn filmproject sprak Van Workum met diverse Betuwenaren, om hun oorlogsverhalen te horen. Nare, maar ook leuke en menselijke vertellingen. ,,Ik hoorde bijvoorbeeld hoe een aantal mannen vee terugbracht. De brug was gesloten, dus joegen ze de koeien er los overheen. Dat veroorzaakte een flinke chaos.”

Van Workum hoopt met de crowdfunding zo’n 2,5 tot 3 ton binnen te halen. ,,Maar met 70.000 kan ik ook al een film maken.” Naast geld zoekt hij ook mankracht: figuranten, producenten, historici. Daarbij wil hij vooral veel Betuwse partners aantrekken. ,,Het moet grotendeels een film voor en door de Betuwe worden.” 

Onder meer Exodus Comité Huissen is bij de productie betrokken. Voorzitter Martien van Hemmen: ,,Ik hoop dat de film een succes wordt. De oorlogswinter in de Betuwe was altijd relatief onbekend.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Volle bak in de speeltuin

    Volle bak in de speeltuin

    HULHUIZEN - Pasen mag dan achter de rug zijn, voor (Basis)schoolgaand Nederland is de Paasvakantie net begonnen. Met mooi weer ook nog eens, wat voor topdrukte zorgt in musea, vakantieparken en dichter bij huis speeltuinen. In het buurtschap Hulhuizen staat één van de grotere in deze regio en daar is het bij de meeste speeltoestellen dringen geblazen. Met ouders, opa's en oma's lekker in het zonnetje op de bankjes gaan de kinderen helemaal los op de schommels, glijbanen, loopwielen en andere attracties. En al spelend blijkt er dan altijd meer ruimte op zo'n speeltoestel te zijn dan eigenlijk de bedoeling is. Regels zijn er voor volwassenen en bij een eventuele noodlanding zorgen zand, gras en rubberen vloeren voor een zachte landing.

Betuwe