Roeidrama Huissen: duwbakken lagen legaal op Nederrijn

ARNHEM - Het schip met duwbak Lauwen-Cybra uit het Belgische Kapellen mocht aan de Huissense kade zijn lading lossen. Het Huissense bedrijf Cementbouw heeft sinds 1972 een (water)vergunning, laat Rijkswaterstaat desgevraagd weten. 

De stalen muur van 23 meter breed werd drie van de vijf roeiers fataal. De roeiboot komende uit de richting Duitsland liet voor het Huissense Looveer een tegemoetkomend schip passeren. Daarna bleven ze de riemen stil houden. De sterke stroom van de Nederrijn duwde de roeiboot onder de Lauwen-Cybra. 

Volledig scherm
Actuele foto van de plek van het fatale ongeluk. © DG

Volgens Rijkswaterstaat geldt er sinds 1 april 2007 een integraal ligplaatsverbod voor schepen in wateren van het Rijk, zoals de Nederrijn bij Huissen. ,,Omdat de vergunning van het Huissense Cementbouw van vóór 1 april 2007 is, geldt dit verbod hier niet’’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 

Laatste keer

Schipper Laurent de Bijl van de Lauwen-Cybra heeft van het ongeluk niets meegekregen. ,,We waren aan het lossen. Dan let je niet op wat er op de rivier gebeurt’’, zegt De Bijl. 

Het was voor het eerst dat hij en zijn vijf bemanningsleden met zijn duwbak met volger in Huissen lag aangemeerd. ,,We zijn enorm geschrokken natuurlijk. Daarna hebben we zo goed als het ging geholpen, maar konden weinig uitrichten’’, vertelt de schipper en eigenaar. ,,Sindsdien zijn we extra alert als we roeiboten op de rivier zien varen. Die schrik raak je niet zo snel meer kwijt.’’

Lees ook ons dossier over het roeidrama. 

Volledig scherm
© Marcel Kuster
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe