Volledig scherm
Asbestsanering bij de verbrande schuur in Bemmel. © Rolf Hensel

Sanering van asbest na brand in Bemmelse woonwijk al begonnen

BEMMEL - In de Doctor Bouwdijk Bastiaansestraat in Bemmel is nog deze zaterdag begonnen met een asbestsanering van een tiental daken en achtertuinen. Die sanering door een specialistisch bedrijf werd nodig geacht na een schuurbrand die er vrijdagavond woedde. De schuur was bedekt met asbesthoudende platen. 

Vanwege de hitte en het verspreidingsgevaar wilde burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Lingewaard niet wachten tot na het weekeinde. In overleg met woningcorporatie Waardwonen heeft ze daarom opdracht gegeven voor een onmiddellijke schoonmaak.

Erg prettig

,,Erg prettig dat we het, ondanks het feit dat het weekend is en de vakanties zijn begonnen, zo snel hebben kunnen regelen. Je kunt het maar beter allemaal weg hebben", reageert Schuurmans. 

De burgemeester is ook blij dat de schade beperkt is gebleven tot een tiental omliggende huizen. De bewoners van die huizen mogen hun tuinen niet in en worden geacht aan de achterzijde van hun huizen de ramen en deuren gesloten te houden. Schuurmans verwacht dat aan die situatie uiterlijk zondagavond een einde komt. ,,Dan moet de sanering zijn afgerond."

Evacuatie

De evacuatie van mensen bleef beperkt tot de slachtoffers van de schuurbrand en de directe buren. Zij hebben de nacht van vrijdag op zaterdag elders doorgebracht. De verwachting is dat ze allemaal nog deze zaterdag weer thuis kunnen slapen. 

De brand werd vrijdagavond rond 20.35 uur gemeld bij de brandweer, waarna de brandweer van Bemmel met spoed uitrukte. Hoe de brand is ontstaan, is nog steeds niet bekend. ,,We hebben in verband met de asbest die is vrijgekomen geen onderzoek kunnen doen", aldus woordvoerder René Bierman zaterdagmiddag. 

Volledig scherm
De schuurbrand midden in een Bemmelse woonwijk was vrijdagavond tot in de verre omtrek te zien. © Roy Frentz, Persbureau Heitink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Vorig jaar 9,2 miljoen kilo Betuws vuilnis, dit jaar moet dat flink omlaag
    PREMIUM

    Vorig jaar 9,2 miljoen kilo Betuws vuilnis, dit jaar moet dat flink omlaag

    ELST/BEMMEL -Het is de inwoners van Overbetuwe en Lingewaard vorig jaar ook weer gelukt om iets mínder restafval in de grijze kliko te gooien en iets méér gft en plastic/blik/drankkarton apart in de groene kliko dan wel PMD-zakken in te leveren. Maar de echte slag moet dit jaar worden gemaakt: het nieuwe inzamelingsbeleid gaat niet meer uit van kleine stapjes maar grote passen voorwaarts op het gebied van gescheiden afvalinzameling.

Betuwe