Een groepsruimte is nu tijdelijk slaapkamer in 't Holthuus in Huissen.
Volledig scherm
Een groepsruimte is nu tijdelijk slaapkamer in 't Holthuus in Huissen. © Eigen foto Skar

Skar biedt nachtopvang voor kinderen van ouders met belangrijke beroepen

HUISSEN/ARNHEM/ELST -  Voor ouders met een cruciaal beroep is er ook ’s nachts en in de weekeinden noodopvang voor hun kinderen van 0 tot 13 jaar beschikbaar in Arnhem, Huissen en Elst. In verband met de coronacrisis zijn van de Skar drie locaties 24/7 geopend voor ouders die bijvoorbeeld in de zorg, de voedselketen, het openbaar vervoer of bij politie of brandweer werken. 

,,Deze mensen zijn in deze moeilijke tijd voor ons aan het werk. Wij willen daarbij de zorg voor hun kinderen wegnemen en het mogelijk maken dat zij hun belangrijke werk voor ons kunnen doen", zegt Carin Vos, gebiedsmanager van de Skar en verantwoordelijk voor de locatie ‘t Holthuis aan het Ot en Sienpad in Huissen. 

In eigen kring

Behalve ‘t Holthuis hebben ook de Skarlocaties De Wereld aan de Pallas Athenestraat in Arnhem en de Fruitboom aan de Kruisakkers in Elst in de regio Arnhem hun deuren 24/7 voor mensen in vitale beroepen de deur geopend.

,,En de personen die een beroep op onze opvang doen hebben de opvang ook echt nodig", zegt Martijn Arts, communicatiemanager en woordvoerder van Skar Nederland. ,,Want in eerste instantie zoeken zij toch naar oplossingen in eigen kring. Bijvoorbeeld door opa's en oma's in te schakelen. Maar dat is door de coronacrisis lastig geworden. En vaak blijft een ouder thuis, maar als beiden een cruciaal beroep hebben kan dat niet. In dergelijke gevallen zullen zij een beroep op de noodopvang doen. Omdat de opvang niet op een andere manier kan worden georganiseerd."

Noodopvang voor iedereen 

De opvang is bestemd voor ouders van kinderen die al gebruik maken van de Skar. Maar ook voor ouders die geen contact met deze kinderopvangorganisatie hebben. Die kunnen zich via hun eigen gemeente aanmelden voor de noodopvang. ,,Wij zijn er voor iedereen met een cruciaal beroep", benadrukt Arts. 

‘t Holthuis werkt dezer dagen met drie shifts. Hoeveel kinderen er gebruik van zullen maken, is volgens de Skar nog niet bekend. ,,Wij hebben al wat verzoeken om informatie over de noodopvang via sociale media binnengekregen”, zegt  Vos. Met ingang van deze week gaat de Skar via sociale media mensen met vitale beroepen benaderen en ook de gemeenten maken via hun kanalen bekend dat de mogelijkheid sinds deze week wordt aangeboden.

Anderhalve meter

De groepsruimten zijn intussen deels omgebouwd tot slaapkamer. Daar was ruimte genoeg voor. Nog maar 10 procent van de vaste kinderen maakt gebruik van de reguliere opvang. Alle bedden staan op minimaal anderhalve meter van elkaar. De jongsten slapen ook nog eens met de voeten naar elkaar. ,,We voldoen aan alle eisen en richtlijnen van de RIVM. Bovendien vragen we kinderen en personeelsleden die hoesten of andere milde klachten hebben thuis te blijven", zegt Arts. 

Voor het personeel is het werken in de nacht een nieuwe ervaring. ,,Er slapen wel kinderen bij ons, maar dat gebeurde tot nu toe uitsluitend overdag. Maar na controles van de GGD en brandweer mogen kinderen ook ‘s nachts blijven slapen. En de personeelsleden waren direct gemotiveerd om de mensen in de vitale beroepen langs deze weg te ondersteunen", zegt Vos. 

Meer informatie over de nachtopvang is verkrijgbaar via de websites van de gemeenten Arnhem, Overbetuwe en Lingewaard en skar.nl/corona

Betuwe