Volledig scherm
In tegenstelling tot de situatie in de Betuwe hebben veel Arnhemse basisscholen wel een tropenrooster ingevoerd. Daardoor is het momenteel extra druk in het bekende buitenbad Klarenbeek. © Gerard Burgers

Slechts een enkele Betuwse basisschool heeft tropenrooster ingevoerd

BEMMEL/GENDT/HUISSEN - Basisscholen De Tichelaar in Gendt en Pius X in Bemmel sturen deze week kinderen eerder naar huis vanwege de hitte. Ze werken met een tropenrooster. Daarmee zijn deze twee een uitzondering in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Vrijwel alle andere scholen werken met een ‘normaal’ rooster. 

Ingeborg Jansen, directeur van de Abacus in Huissen, verklaart haar keuze voor het vasthouden aan het normale rooster als volgt: ,,We hebben niet genoeg uren over om leerlingen naar huis te sturen. Daar stemt de inspectie niet mee in. Maar belangrijker nog, het zou niets oplossen. Veel scholen zijn onderdeel van een Integraal Kind Centrum en hebben dus ook de buitenschoolse opvang in huis. Dan zou je, bij een tropenrooster, de leerlingen een paar deuren verderop nog steeds binnen de muren hebben.”

‘Wij lossen het binnen de school op’

Basisscholen moeten de onderbouw (groepen 1 t/m 4) jaarlijks 880 lesuren bieden en de bovenbouw (5-8) 940 uur. Scholen mogen daar, ook niet bij extreme hitte, via een tropenrooster onder zakken. ,,Dus lossen wij het binnen de school op”, zegt Jansen. ,,De leerlingen mogen water mee de lessen in nemen en mogen ook vaker drinken en hun flessen bijvullen. Verder stoppen we de lessen die echt om concentratie vragen in de eerste uren en naarmate het warmer wordt, passen we lessen aan. Ook organiseren we wateractiviteiten op het plein.”

De Abacus maakt deel uit van de Wonderwijsgroep. Die telt een tiental basisscholen in Lingewaard en Overbetuwe, die allemaal op soortgelijke wijze met de hitte omgaan. ,,Ik ben wel benieuwd hoe die andere scholen een tropenrooster langs de onderwijsinspectie hebben geloodst”, zegt Jansen nog.

Op De Tichelaar wel tropenrooster

Sven Schwartau is directeur op De Tichelaar in Gendt, waar wel met een tropenrooster wordt gewerkt. Daar duren de lesdagen vandaag (dinsdag) van 08.30 tot 12.00 uur. Woensdag wordt bekeken of dat rooster ook donderdag en vrijdag wordt uitgerold. ,,Wij werken al met een continurooster en halen daar nu twee uur van af, waarvan een half uur pauze. Daarmee blijven we binnen de normen, dus de inspectie is akkoord”, rekent Schwartau voor. 

,,De bulk van onze 235 leerlingen gaat gewoon naar huis. De leerlingen die normaal naar de buitenschoolse opvang (BSO) gaan, kunnen daar nu gratis langer terecht. Ook leerlingen van wie de ouders geen BSO-contract hebben, worden als het echt nodig is gratis opgevangen. Daar zorgen wij als school voor, inclusief activiteiten”, zegt Schwartau. 

Meer werk maken van koeling van gebouwen

,,Maar dit onderstreept wel dat we als schoolorganisaties meer werk moeten maken van de koeling van onze gebouwen. Deze hittegolven zijn geen uitzonderingen meer. Daar zullen we onze gebouwen op aan moeten passen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe