Volledig scherm
Foto ter illustratie. Dit is niet de vrouw die op grond van haar godsdienst is gediscrimineerd in de Huissense fitnesszaal © ANP

Sportschool Huissen discrimineert door hoofddoekverbod, zegt mensenrechtencollege

HUISSEN - Fitness Centre Huissen discrimineert religieuze sporters door een algeheel hoofddekselverbod. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens

Volgens dit college heeft de sportschool begin dit jaar een vrouw op grond van haar godsdienst gediscrimineerd door haar te verbieden in de fitnesszaal een hoofddoek te dragen. De directeur van het sportcentrum bestrijd dat omdat in de huisregels staat dat alle vormen van hoofdbedekking zijn verboden.

Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft de sportschool op de zitting eerder deze maand niet aannemelijk kunnen maken dat het dragen van een hoofddoek betekent dat een sporter moeilijker benaderbaar is. Dat was een van de argumenten van de directeur van het fitnesscentrum de vrouw niet toe te staan haar hoofddoek te dragen.

Petjes en mutsen

Quote

De directeur van de sport­school is van oordeel dat de huisregels niet tot discrimina­tie leiden

 Volgens Fitness Centre Huissen, de sportschool, staat ook in het reglement dat petjes, mutsen en andere vormen van hoofdbedekking in de fitnesszaal zijn verboden. Die regel, aldus het fitnesscentrum, verwijst niet direct naar een godsdienst. De sportschool beweert dat de kledingregels ‘bijdragen aan een open structuur in de fitnesszaal’.

Volgens de directeur zijn er in het verleden problemen geweest met jongeren die petjes droegen. Daarnaast stellen de kledingregels de sportdocenten in staat goed waar te nemen hoe de nek- en schouderoefeningen worden uitgevoerd.

Open structuur 

Het College voor de Rechten van de Mens was niet onder de indruk van deze argumenten van de directeur. Volgens het college heeft de sportschool niet duidelijk kunnen maken dat een hoofddoek het zicht op de nek en schouders belemmert.

Daarnaast raakt een totaal hoofddekselverbod, zonder een uitzondering te maken voor mensen die daar uit godsdienstige overtuiging voor kiezen, een veel grotere groep dan nodig is om de open structuur te handhaven. Dat oordeelt het college.

Vrijheid

De directeur van de sportschool is van oordeel dat de huisregels niet tot discriminatie leiden. Hij vindt dat hij de vrijheid heeft de onderneming naar eigen inzicht in te richten.

Ook de nicht van de vrouw vroeg het college om een oordeel. Haar verzoek werd niet ontvankelijk verklaard omdat zij geen hoofddoek droeg. Evenmin werd haar de toegang tot de fitnesszaal geweigerd. 

Betuwe