Melkveehouder Jan-Willem Gerritsen aan het werk op zijn boerderij in Gendt.
Volledig scherm
PREMIUM
Melkveehouder Jan-Willem Gerritsen aan het werk op zijn boerderij in Gendt. © Rolf Hensel

Stikstofprobleem teistert Gelderse boer en automobilist: ‘Wij zijn nu de boeman’

EDE/ GENDT - Langzamer rijden op de snelweg, een kleinere veestapel. Om het stikstofprobleem op te lossen, zouden vooral automobilisten en boeren concessies moeten doen rond Natura2000-gebieden. En daar zijn er veel van in Gelderland, bijvoorbeeld bij Ede en Gendt.

Quote

Wij worden nu als de boeman gezien, terwijl wij met ons grasland ook 20.000 kilo CO2 per hectare reduceren met bodemopna­me

Veehouder Jan-Willem Gerritsen

,,Er komt de laatste jaren veel op je af’’, verzucht Jan-Willem Gerritsen (40) aan de keukentafel van zijn boerderij in Gendt. De varkens- en melkveehouder woont precies aan de rand van een Natura2000-gebied, gelegen langs Nederrijn. Daardoor is daar nu ook weer het stikstofprobleem dat voor veel onzekerheid zorgt.

Sinds de Raad van State enkele maanden geleden een streep zette door het Nederlandse stikstofbeleid, ligt zo’n beetje alles was daarmee te maken heeft plat. Om die impasse te doorbreken, zou de veestapel kleiner moeten worden en de snelheid op snelwegen omlaag moeten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe