Volledig scherm
De locatie waar het stoffelijk overschot is aangetroffen. Te zien zijn de Duitse helm (rechtsonder) en (daarnaast en daarboven) de kabels van het bestaande tracé. © Explosive Clearance Group

Stoffelijke resten van Duitse soldaat uit Tweede Wereldoorlog geborgen in Bemmel

BEMMEL - Bij het zoeken naar oude munitie in de buurt van Bemmel is vorige week vrijdag het stoffelijk overschot gevonden van een vermiste Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Waar precies in Bemmel kan de Explosive Clearance Group (ECG), die de ontdekking deed, vrijdag niet zeggen.

Dat gebeurde op een locatie waar werd gegraven in de berm langs de weg. Die werkzaamheden werden na de vondst meteen stilgelegd. De Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht uit Soetserberg heeft vervolgens het stoffelijk overschot geborgen en overgebracht naar Soesterberg. Daar zal onderzocht worden wie de soldaat was. 

Naast de menselijke resten werd ook een helm gevonden die de nodige oorlogsschade had opgelopen. 

Na mogelijke identificatie wordt de vermiste soldaat bijgezet op het Duitse oorlogskerkhof in IJsselsteyn, meldt de ECG.

De Oost-Betuwe, de huidige gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, waren na de mislukte Slag om Arnhem een winter lang frontgebied. Duitse soldaten en de Geallieerden lagen er tegenover elkaar terwijl het grootste deel van de inwoners van het gebied was geëvacueerd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe