Volledig scherm
Lianne Duiven poseerde eerder dit jaar in Arnhem op het regenboogpad voor Rembrandt. © Rolf Hensel

Streep door regenboogpad in Huissen;
'Lingewaard is er nog niet klaar voor’

HUISSEN - Huissen krijgt geen regenboogpad. GroenLinks pleitte eerder dit jaar voor de komst van het speciale zebrapad, maar kreeg veel kritiek. ,,Lingewaard blijkt er nog niet klaar voor”, aldus Lianne Duiven van de Lingewaardse fractie van GroenLinks.

Een regenboogpad is een zebrapad dat is voorzien van de kleuren van de regenboogvlag. Om daarmee aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen.

Duiven baalt van alle negatieve publiciteit die zij en haar partij eerder dit jaar kregen op het idee voor een regenboogpad  bij zalencentrum De Valom in Huissen. Veel Lingewaarders vinden het ‘betutteling’ en ook COC, een belangenorganisatie voor lesbiennes, homo’s, transgenders, biseksuelen en intersekse personen,  heeft er twijfels bij. 

COC ziet liever dat gemeenten beleid ontwikkelen ter acceptatie van homo’s en biseksuelen; een gaybrapad wordt vooral gezien als  symboolpolitiek.  ,,Wat volgens mij heeft meegespeeld in de negatieve beeldvorming, is het gebruik van het woord gaybrapad in de media. Dat woord valt bij veel mensen verkeerd. Ik heb het ook nooit in de mond genomen”, aldus Duiven.

Quote

Wat volgens mij heeft meege­speeld in de negatieve beeldvor­ming, is het gebruik van het woord gaybrapad in de media

Lianne Duiven

Zowel Lingewaard als Overbetuwe beschikt nog niet over een regenboogpad. In Arnhem ligt al wel zo'n speciaal zebrapad, voor de voormalige bioscoop Rembrandt. 

Volgens diverse politieke partijen in Lingewaard zou een  regenboogpad de verkeersveiligheid niet ten goede komen omdat de betekenis niet voor iedereen duidelijk is. Maar volgens Duiven is dat excuus te makkelijk. ,,Je zou natuurlijk ook een zebrapad kunnen combineren met een regenboogpad. Het is sowieso de vraag of zebrapaden veilig zijn. In Nijmegen zijn in het verleden zebrapaden verwijderd omdat ze schijnveiligheid creëerden.” 

Regenboogvlag

GroenLinks is blij dat de discussie wel iets heeft opgeleverd. Zo wordt er vanaf nu wel elk jaar op Coming Out Day in oktober de regenboogvlag gehesen. Dat gebeurt bij het gemeentehuis in Bemmel en als het aan de gemeenteraad ligt, volgen meer plekken. ,,Het hijsen van de regenboogvlag is overigens niet ons initiatief. Dat gebeurde zonder dat wij dat wisten”, meldt Duiven. 

De gemeenteraad vindt dat Lingewaard meer moet doen om discriminatie van homo’s, biseksuelen, transseksuelen en interseksuelen tegen te gaan. Dat gebeurt nu ook, aldus Duiven. ,,Een bureau heeft een aantal gratis aanbevelingen gedaan en daar gaat de gemeente mee aan de slag. Zo wordt voorgesteld in de gemeentegids ook foto’s van stelletjes van hetzelfde geslacht te publiceren. Prima vind ik.”    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe