Volledig scherm
Houtafval voor een biomassacentrale in Twente. © Carlo ter Ellen

Toch nog informatieavond over biomassacentrale in Bemmel

BEMMEL/ARNHEM - De informatieavond over de bouw van een biomassacentrale in Bemmel van vanavond voelt als mosterd na de maaltijd. De vergunningen zijn onherroepelijk. De bouw is reeds begonnen. De verwachting is dat de centrale volgend jaar in bedrijf kan.

De biomassacentrale aan de Azalealaan in het tuindersgebied Bergerden in Bemmel moet de huidige aardgascentrale vervangen. De gemeente Lingewaard plaatst wel enkele kanttekeningen bij de komst van de zogeheten snoeihoutcentrale. ,,Houtskool leidt tot een verhoging van de CO2-concentratie in de atmosfeer, terwijl we die concentratie juist willen laten dalen’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Biomassacentrales zijn omstreden. Veel wetenschappers vinden houtgestookte centrales vervuilender dan kolencentrales. Op basis van deze bevindingen wil de Eerste Kamer dat de subsidie voor de bijstook van hout in deze centrales wordt stopgezet.

Protest uit buurgemeente Arnhem

Inmiddels is er protest gekomen uit buurgemeente Arnhem op de bouw van de Bemmelse biomassacentrale. Die protesten hebben geen effect meer als het aan het Lingewaardse college van burgemeester en wethouders ligt. De vergunningen zijn immers verstrekt.

De biomassacentrale aan de Azalealaan is voor een aantal tuinders die grootverbruiker zijn een alternatief voor de huidige aardgascentrale. Toch ziet ook de Lingewaardse wethouder Aart Slob de biomassacentrale als een tijdelijke oplossing in afwachting voor duurzamere alternatieven als geothermie en wind- zonne-energie.

Informatieavond als opwarmertje

Vanuit de Lingewaardse raadsfracties van GroenLinks en B06 zijn kritische geluiden gekomen over de manier waarop de vergunningen zijn verstrekt. De fracties hebben een debat over dit onderwerp aangevraagd. Dat dient volgende week. De informatieavond van vanavond dient als opwarmertje voor dat debat.

,,Ik volg de vergunningaanvragen in het gemeentenieuws op de voet, maar heb alle aanvragen voor deze biomassacentrale gemist. Ik heb wel gelezen dat er een gebouw zou komen voor een houtgestookte WKK, maar daarvan dacht ik dat het een vergunning was voor een individuele tuinder, niet dat het om een biomassacentrale ging'', zegt Lianne Duiven van GroenLinks.

Eén reactie op vergunningaanvraag

De omgevingsvergunning voor de biomassacentrale stond op de gemeentepagina’s vermeld tussen twee kapvergunningen en de bouw van een berging. ,,In het traject richting vergunningen heeft er vanuit gemeente, Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en provincie zes keer een publicatie in de krant gestaan. Hierover is volgens de normale, reguliere manier gecommuniceerd’’, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Op alle publicaties over de Bemmelse biomassacentrale is één reactie binnengekomen. Een bezwarencommissie heeft dit bezwaar niet ontvankelijk verklaard.

De informatieve raadsbijeenkomst begint vanavond, donderdag 14 november, rond 20.30 uur in de vergaderzaal aan de Lange Kerkstraat in Huissen.

Betuwe