Volledig scherm
Op Kasteel Doornenburg kon je vechten zoals ze dat vroeger deden. © Erik van 't Hullenaar

Twee middeleeuwse katapulten voor Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg heeft er twee aanwinsten bij. In Arcen zijn twee meterslange middeleeuwse katapulten op de kop getikt. Die zijn binnenkort al te bewonderen.

Charles Frazer (60) is in zijn nopjes met de twee katapulten. De coördinator van het Doornenburgse garnizoen hoopt dat ze ingezet kunnen worden tijdens het naspelen van de Slag om Doornenburg, in het weekeinde van 6 en 7 juli. Het geschut is tweede pinksterdag in het Betuwse kasteel afgeleverd. Een mooie afsluiting van de nationale open kasteeldag.

De twee katapulten komen uit de Kasteeltuinen in Arcen. ,,We hebben ze via een verloting in ons bezit gekregen. We kunnen ze gebruiken voor demonstraties. De katapulten zijn 3.60 meter lang en 1.70 meter hoog. Je kunt er tot 25 meter ver mee schieten”, legt Frazer uit.

Geschiedenisgekken

Leden van het garnizoen omschrijft hij als ‘geschiedenisgekken’. ,,We houden van de riddertijd. We willen bezoekers laten zien hoe het leven er toen uitzag. Hier ben ik helemaal in mijn element. Doornenburg heeft een kasteel oude stijl. Het is nog niet verpest door de horeca.”

Het kasteel trekt publiek uit de wijde omgeving. Elena Schokkenbroek-Tropnikowa uit Lobith vindt het belangrijk dat de kinderen Joshua en Emily er wat van opsteken. ,,We gaan vaak naar kastelen en musea. We zijn geschiedenisliefhebbers. Het is goed dat de kinderen de geschiedenis niet alleen uit een boek leren.”

Siberië

Ze komt van oorsprong uit Siberië. In Rusland kennen ze dergelijke kastelen niet. ,,Wel dikke vestingmuren die om dorpen zijn gebouwd. Maar dat is toch wat anders.”

Ze kijkt hoe haar zoon zich bekwaamt in het boogschieten. Hij krijgt aanwijzingen van Danique Faber uit Enschede, ook lid van het garnizoen. ,,We willen de bezoekers uitleg geven over het kasteel en hoe het er vroeger op het slagveld aan toe ging. Dat doen we met de zwaardgevechten en het boogschieten.”

Volledig scherm
Terug in de tijd op Kasteel Doornenburg. © Erik van 't Hullenaar

Ze is blij dat ze uitleg kan geven over het boogschieten, want voor de ridderkleding vindt ze het wat te warm. Wel laat ze een dolk zien. ,,Die heeft een twee centimeter dikke rand. Daarmee verwond je elkaar niet. Maar als je ermee geraakt wordt, krijg je er wel blauwe plekken van.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe