Volledig scherm
PREMIUM
De Plak in Bemmel moet op de schop: klinkers eruit, asfalt met fietssuggestiestroken erin. © Erik van 't Hullenaar

Veel Lingewaardse wegen niet in het juiste jasje

BEMMEL - Fietssuggestiestrook of niet, 80 of 60 per uur, wel of geen witte streep langs de berm en klinkers of asfalt? Veel wegen in Lingewaard zouden vroeg of laat anders moeten worden ingericht, zo blijkt uit een inventarisatie.

Sinds 1991 kent Nederland de term ‘duurzaam veilig’ om de inrichting van wegen zo veilig mogelijk te maken, maar ook te laten aansluiten bij de beleving van de weggebruiker.

Heel kort door de bocht: een 30-kilometerzone moet vol drempels liggen om de snelheid te drukken, terwijl een 80-kilometerweg zo min mogelijk erfaansluiting en obstakels in de berm - waar hard tegenaan gebotst kan worden - moet kennen. 

In een bijna vijftig pagina's dik rapport - wegencategoriseringsplan geheten - heeft Lingewaard geconcludeerd dat het stickertje dat op elke weg is geplakt, vaak niet meer de lading dekt.

Dus moet dat worden aangepast. Niet op stel en sprong, maar ergens de komende jaren en zeker zodra er toch iets met die betreffende route qua onderhoud moet gebeuren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe