Bij Kasteel Doornenburg is van alles te doen voor jong en oud. Foto: Erik van 't Hullenaar.
Volledig scherm
Bij Kasteel Doornenburg is van alles te doen voor jong en oud. Foto: Erik van 't Hullenaar. © Erik van 't Hullenaar

Verbouwing Kasteel Doornenburg: overlast beperken voor bezoekers

DOORNENBURG – Bezoekers zullen dit jaar merken dat Kasteel Doornenburg, bekend van de televisieserie Floris, wordt verbouwd. Ook wordt er groot onderhoud gepleegd. Op het terrein staan bouwhekken en containers. Naar verwachting zijn de werkzaamheden rond de jaarwisseling afgerond. 

Tijdens de bouw zullen de activiteiten op het kasteel, zoals de rondleidingen, daghoreca, feesten en partijen zoveel mogelijk doorgang vinden. Volgens voorzitter Menno Tillema wordt er alles aangedaan om de hinder voor bezoekers zoveel mogelijk te beperken.

Bed&breakfast

 ,,Wij doen er alles aan om onze gasten toch zo veel mogelijk van het kasteel te kunnen laten genieten. Maar het is noodzakelijk. Wij zijn het aan onze volgende generatie verplicht om De Doornenburg als rijksmonument goed te onderhouden. Ook de exploitatie is van belang. Daarom komt er een bed & breakfast", zegt Tillema. 

Dijkhof Bouw uit Klarenbeek begint eind deze maand met de verbouwing van de woning op het terrein en de veeschuur. De eerste verdieping wordt verbouwd tot een bed & breakfast met vijf kamers. De veeschuur wordt  vervolgens verbouwd tot bezoekersruimte, kassa, winkel, kantoor en vergaderruimte voor de organisatie. Als laatste komt in november het herstel van bruggen aan de beurt. Ook de hoofdburcht wordt ook onder handen genomen. De luiken, kozijnen, glas-in-lood en het metselwerk worden hersteld. 

Goede huisvesting

Kasteel Doornenburg is volgens Tillema een toeristische trekpleister. Er worden talrijke evenementen georganiseerd. Een museale werkgroep waakt over het cultureel erfgoed. Wekelijks wordt het groen door een groep vrijwilligers onderhouden. En dat vraagt om een goede huisvesting, aldus Tillema. ,,Al die vrijwilligers komen samen op het kasteel. Voor extern, onderling overleg, of gewoon voor de gezelligheid. Vrijdags zijn hier altijd vrijwilligers te vinden."

Betuwe