Volledig scherm
PREMIUM
Robert Braam bij de patrouilleboot. © Erik van 't Hullenaar

Vernieuwd Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt mikt op meer scholieren

GENDT - Het gemoderniseerde Oorlogsmuseum Niemandsland opent vrijdag 17 januari, tijdens de start van het Gendtse Bevrijdingsfestival, weer de deuren voor het publiek. De collectie is uitgebreid. In fonkelnieuwe, grote en overzichtelijke vitrines worden belangrijke momenten van de maandenlange strijd in de Betuwe uitgebeeld.

Niemandsland in Gendt mikt op de komst van steeds meer leerlingen van basis- en vmbo-scholen uit de Betuwe. Na de verbouwing en uitbreiding van de collectie is het museum volgens initiatiefnemer Robert Braam nog beter in staat het verhaal van de oorlog in de Betuwe te vertellen.

Jaarlijks komen er al 20 tot 25 klassen naar Niemandsland. ,,Dat wil ook zeggen dat ongeveer de helft van het aantal scholen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe hier nog niet is geweest. Wij zijn in gesprek. De leerlingen zijn welkom”, zegt Braam.

Lokaal museum

De kracht van het museum is volgens hem dat de collectie, die de periode 1939-1945 beslaat, voor een groot deel bestaat uit voorwerpen die in de Betuwe zijn gevonden. Dat maakt het volgens hem ook interessant voor leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs en de eerste groepen van het vmbo.

,,Als lokaal museum vertellen wij het verhaal dat je nergens in de geschiedenisboeken aantreft. Hier in de Betuwe is 198 dagen lang strijd geleverd na het mislukken van de Slag om Arnhem. Nergens in West-Europa is zo lang gevochten als hier. Dat verhaal vertelt Niemandsland.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe