Volledig scherm
Robert Braam bij een van de fonkelnieuwe vitrines. Foto: Erik van 't Hullenaar. © Erik van 't Hullenaar

Vernieuwd Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt opent vaker de deuren

GENDT - Het vernieuwd oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt is met ingang van dit jaar behalve op maandag en vrijdag ook elk derde weekeinde van de maand te bezoeken. De collectie is dan tussen 12.00 en 17.00 uur te zien. 

Volgens initiatiefnemer Robert Braam bestaat er behoefte aan die bezoekmogelijkheid. ,,Daarnaast kunnen mensen ook op aanvraag langskomen.” Met name scholen maken van die laatste mogelijkheid gebruik. 

Niemandsland opent vrijdag 17 januari weer de deuren. Publiek is welkom tussen 15.00 en 17.00 uur. Niemandsland is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Gendt aan de Nijmeegsestraat 19. Ter gelegenheid van het Gendts Bevrijdingsfestival is het museum ook zaterdag en zondag geopend. Zaterdag vanaf 10.00 en zondag vanaf 11.00 uur. 

Speciaal tarief

De normale openingstijden zijn elke maandag van 20.00 tot 22.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro. Voor kinderen geldt een speciaal tarief.

Niemandsland heeft net een verbouwing achter de rug. De collectie is uitgebreid. In fonkelnieuwe, grote en overzichtelijke vitrines worden belangrijke momenten van de maandenlange strijd in de Betuwe uitgebeeld.

Het museum mikt op de komst van steeds meer leerlingen van basis- en vmbo-scholen uit de Betuwe. Na de verbouwing en uitbreiding van de collectie is het museum volgens initiatiefnemer Robert Braam nog beter in staat het verhaal van de oorlog in de Betuwe te vertellen. 

Geschiedenisboeken

Volledig scherm
Diverse uniformen in Niemandsland. Foto: Erik van 't Hullenaar. © Erik van 't Hullenaar

Jaarlijks komen er al 20 tot 25 klassen naar Niemandsland. ,,Als lokaal museum vertellen wij het verhaal dat je nergens in de geschiedenisboeken aantreft. Hier in de Betuwe is 198 dagen lang strijd geleverd na het mislukken van de Slag om Arnhem. Nergens in West-Europa is zo lang gevochten als hier. Dat verhaal vertelt Niemandsland.”

Behalve op meer kinderen mikt Niemandsland ook op de komst van meer volwassenen. ,,Stiekem hopen wij op 10.000 bezoekers per jaar. Dat zou mooi zijn”, zegt Braam. De laatste jaren kwamen er 7.500 tot 8.000 geïnteresseerden. ,,Daar moeten we nu overheen gaan. Ik gok ook op meer bezoekers uit bijvoorbeeld Elden en de gemeente Neder-Betuwe.”

Betuwe