Volledig scherm
De Doelenstraat in Huissen. © DG

Verzet tegen sloop van de Doelenstraathuisjes in Huissen groeit

HUISSEN - De negentien historische huisjes aan de Huissense Doelenstraat ademen nog, zij het moeizaam. De landelijke monumentenorganisatie Het Cuypersgenootschap sluit zich ook aan bij het verzet tegen de sloop.

Woningcorporatie Waardwonen wil de naoorlogse huizen met de klassieke voorgevels slopen en er vrijwel identieke woningen voor in de plaats bouwen. Dat is zeer tegen de zin van de Commissie Erfgoed van de gemeente Lingewaard, de Historische Kring Huissen en het Gelders Genootschap, een adviesorganisatie voor Gelderse gemeentes. Nu heeft ook de landelijke monumentenstichting Het Cuypersgenootschap de gemeente Lingewaard verzocht om van de huizen monumenten te maken. Met een monumentale status mogen ze niet gesloopt worden. 

,,De woningen zijn architectonisch, stedenbouwkundig en historisch zeer waardevol. Ze herinneren aan de bijzonder zorgvuldig uitgevoerde wederopbouw van de historische stadskern’’, vindt Norman Vervat van Het Cuypergenootschap. Een eerder verzoek tot het monumentaal maken van de woningen door de Historische Kring Huissen werd afgewezen door Lingewaard.

Repareren mogelijk

Volgens Waardwonen, dat zich gesteund voelt door alle huidige bewoners van de Doelenstraat, is herstel van de woningen geen optie meer. De woningen voldoen volgens de woningcorporatie geenszins aan de eisen van deze tijd en reparatie zou te kostbaar zijn. Volgens Vervat is dat onzin. ,,De ervaring leert dat dit soort naoorlogse woningen goed aan te passen zijn aan de huidige tijd. Er is steeds meer kennis in Nederland op het gebied van verduurzaming van dit soort panden.’’ Volgens Vervat doet het feit dat de nieuwbouw sterk lijkt op de oude huisjes niet ter zake. ,,Eenmaal gesloopt keert het unieke naoorlogse karakter van het gebied nooit meer terug.’’

Quote

De ervaring leert dat dit soort naoorlogse woningen goed aan te passen zijn aan de huidige tijd.

Norman Vervat, Stichting Het Cuypersgenootschap

Te laat

Volledig scherm
Oude foto's van de Doelenstraat. © Waardwonen

Bewoner Harrie Klaassen, zelf lid van de Historische Kring Huissen, vindt dat de finale reanimatiepogingen van de vier historische verenigingen veel te laat op gang komt. Hij attendeerde de Historische Kring er al veel eerder op dat ze zich hard zou moeten maken voor het behoud van de huizen. ,,Maar destijds werd er door het bestuur wat laconiek op gereageerd. Zo van: we komen pas in actie als het echt zo ver is. Nu is het te laat en ben ik al met mijn hoofd bij de nieuwbouw, net als alle andere bewoners.’’

Volgens een woordvoerder van Waardwonen is de woningcorporatie zorgvuldig te werk gegaan, waarbij alle mogelijkheden tot herstel onderzocht zijn. ,,Behoud van de woningen is technisch niet mogelijk en de bewoners geven aan dit ook niet wenselijk te vinden.’’

De gemeente Lingewaard bezwijkt nog niet onder de verzwaarde druk en laat weten vast te willen houden aan de plannen van Waardwonen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe