Vincent T. (links). Rechts advocaat Frans Huijbers.
Volledig scherm
Vincent T. (links). Rechts advocaat Frans Huijbers. © Jeroen Nissen

Vincent T. krijgt 3 jaar cel voor voorbereiden terroristische aanslag

ZUTPHEN/ DOORNENBURG - Vincent T. (44) uit Doornenburg heeft vrijdagmiddag een onvoorwaardelijke celstraf van 36 maanden opgelegd gekregen bij de rechtbank in Zutphen. Dat vanwege het treffen van voorbereidingen op een terroristische aanslag en verboden wapenbezit.

T. heeft zes maanden in voorarrest gezeten. Die worden van zijn straf afgetrokken. 

Bij een inval in de woning van T. in Doornenburg, op 23 mei van dit jaar, vond de politie 1.800 scherpe kogelpatronen, een kladje met daarop het schema voor een bom en een alarmgaspistool. Een onderzoek werd gestart. 

Aanleiding voor de inval waren onder meer enkele chats waarin Vincent T. een Belgische man om een vuurwapen vraagt. In andere chats maakt hij duidelijk dat hij een hekel heeft aan moslims en ‘linkse kopstukken als Volkert van der G., Christa Soeters en Sylvana Simons wilde afknallen’.

Eis van 40 maanden cel

Tegen Vincent T. werd twee weken geleden een onvoorwaardelijke celstraf van 40 maanden geëist door het Openbaar Ministerie, omdat justitie hem ziet als een potentiële aanslagpleger op moskeeën. 

Zijn advocaat vroeg tijdens de zitting juist om vrijspraak. T. verklaarde dat hij niet meer is dan een ‘toetsenbordterrorist’. ,,Zo iemand doet wel alsof, maar voegt nooit daad bij het woord.’’ De rechtbank vindt dat T. ‘de fase van toetsenbordterrorist’ ver voorbij was.

Een opvallend detail dat bij de zitting aan het licht kwam, was een brief die T. in 2016 aan de Russische president Vladimir Poetin zou hebben geschreven. Hij zou hem hebben gevraagd om geld voor wapens voor de zogenaamde Anti Terreur Brigade, een extreem-rechtse organisatie die T. zou hebben opgericht. Zelf ontkende hij dat.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe