Vincent T.
Volledig scherm
Vincent T. © Jeroen Nissen

Vincent T: plande een mogelijk aanslag op moslims, maar is er nu vrienden mee

DOORNENBURG - Het Openbaar Ministerie heeft geen concreet plan voor een terroristische aanslag van Vincent T. uit Doornenburg kunnen vinden. Toch staat T. deze ochtend voor de rechter op verdenking van de voorbereiding van een aanslag tegen moslims. 

De voorbereidingen voor een gewelddadige actie is voldoende om T. op te pakken. Dat gebeurde afgelopen mei op aangeven van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Mogelijk is het chat-contact op Facebook tussen de Doornenburger en ene Davy uit België over de aanschaf van een vuurwapen aanleiding geweest voor het Openbaar Ministerie om in te grijpen. Ook zou de man op internet vragen hebben gesteld over een huurmoordenaar. 

Directe aanleiding niet duidelijk

,,Wat de directe aanleiding is heb ik in het dossier niet gevonden. Het OM kan iemand oppakken als er een vermoeden is van voorbereidingen van een terroristische aanslag. Daarna moeten er wel bewijzen gevonden worden en daar hebben ze volgens mij in de zaak tegen mijn cliënt moeite mee”, zegt zijn advocaat Frans Huijbers. Hij wijst erop dat het OM het recht heeft om nog tijdens de rechtszaak de aanklacht aan te passen. 

Maar wat is Vincent T. dan wel als er geen bewijzen zijn gevonden? ,,Met alle respect, een sukkel. Ik bedoel het niet letterlijk, maar wel als het gaat om het voorbereiden van een terroristische aanslag”, aldus Huijbers. Hij staat niet alleen in die opvatting. Het psychologische en psychiatrisch onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie naar Vincent’s psyche leverde niet meteen het profiel van een terrorist op. Lastig bij het onderzoek was wel dat T. de voorbereidingen op een aanslag ontkent.

Vincent T. uit Doornenburg wordt niet meer beschuldigd van het zichzelf trainen en van rekruten voor een terroristische aanslag. Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtszaak van vandaag de aanklacht op dit punt afgezwakt. 

Sylvana Simons

De 44-jarige Vincent T. heeft enkele jaren geleden de rechts-extremistische groep Anti Terreur Brigade Special Forces opgericht om een ‘weerwoord en reactie te kunnen geven aan de terreur van de Islam’. Op de facebookpagina van de ATB probeert T. gelijkgestemden te werven voor de strijd tegen de Islam overheersing. De Doornenburgse verdachte zou in chatberichten zijn toorn niet alleen richten op moslims, maar ook op mensen als Volkert van der G., Sylvana Simons en de anti-piet-demonstrante Christa Soeters.  

Moslim vrienden

De 44-jarige Vincent T. die een aanslag zou willen plegen op een moskee, deelt zijn gevangenschap met verdachte moslimextremisten die het nu juist gemunt hebben op de westerse samenleving. Dat is het afgelopen half jaar het lot van de verdachte Doornenburger geweest in de extra beveiligde terroristenafdeling van de PI Vught.

Hij hoort daar niet, vindt zijn vader Jan. ,,Zijn mede-gevangenen vragen zich ook af wat hij daar doet. Hij heeft er zelfs moslims ontmoet met wie hij bevriend is geraakt. Die willen na de tijd in de gevangenis graag contact met Vincent houden.”

Tijdens de inval in het huis van T. vond de politie onder meer een alarmpistool en 1800 scherpe kogelpatronen. Bovendien zou de man een schematische tekening voor een bom in huis hebben gehad.

Betuwe