Volledig scherm
© DG

Vincent T. wilde politiek in voor 'Eén voor de Vrijheid'

DOORNENBURG -  Doornenburger Vincent T. (43) die verdacht wordt van het voorbereiden van terroristische aanslag op moslims heeft in 2007 voor de partij Eén voor de Vrijheid meegedaan aan de provinciale staten-verkiezingen. ,,Hij was een goede kandidaat", zegt de oprichter en lijsttrekker Olof Wullink van de partij, die geen geen enkele zetel kreeg en roemloos ter ziele ging.

Woensdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat Vincent T. op 23 mei van dit jaar is opgepakt, omdat hij zich zou hebben voorbereid op een geweldsmisdrijf tegen moslims. Hij zou over explosieven beschikken, maar die heeft de politie niet gevonden. Wel een alarmpistool en enkele scherpe patronen.  

Advertentie

Wullink heeft Vincent T. slechts kort mee gemaakt, vertelt hij desgevraagd. ,,Ik had voor de LPF in Provinciale Staten gezeten, maar die partij werd opgeheven. Daarna heb ik Eén voor de Vrijheid opgericht. Om aan kandidaten te komen heb ik een advertentie gezet en daar reageerde Vincent op", vertelt Wullink.

Quote

Om aan kandidaten te komen heb ik een adverten­tie gezet en daar reageerde Vincent op.

Olof Wullink
Volledig scherm
Olof Wullink © Popova Fotografie

De partij van Wullink leek qua naam veel op de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, die destijds in opkomst was, maar stond daar los van. Wel kwamen de ideeën overeen en sloot Wullink een samenwerking toen niet uit. ,,Vincent reageerde op de advertentie. Hij maakte een heel goede indruk op mij, beter dan de andere dertig kandidaten, waar veel avonturiers bij zaten. Dat is de reden dat ik Vincent op plek 2 van de lijst heb gezet", vertelt Wullink. De oud-lijsttrekker heeft de beschuldigingen aan het adres van T. gelezen. ,,Zoals ik hem heb leren kennen, kan ik me niet voorstellen dat hij tot zoiets in staat zou zijn. Maar goed dat was tien jaar geleden."

De samenwerking met de Doornenburger was van korte duur. Na de verkiezingen viel de partij uiteen en heeft Wullink Vincent T. nooit meer gezien of gesproken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe