Volledig scherm
De nieuwbouw van Rent-All op de Houtakker II in Bemmel. © Rolf Hensel

Vrees voor sluipverkeer in Bemmel

BEMMEL- Krijgt bedrijventerrein Houtakker II in Bemmel een ontsluiting via de Karstraat? Lingewaard onderzoekt die optie. Doe het niet, zeggen omwonenden en bedrijven. Sluipverkeer ligt op de loer.

Meer dan tachtig reacties ontving Lingewaard op het onderzoek naar de ontsluiting van het nieuwe bedrijventerrein Houtakker II in Bemmel. De gemeente liet afgelopen jaar een extern bureau drie varianten onderzoeken: een volledige aansluiting via de Karstraat, geen aansluiting of een aansluiting alleen voor de brandweer en het aangrenzende transportbedrijf Derks. Die laatste optie lijkt de meeste kans van slagen te maken. ,,Ik denk dat dat voor zowel buurtbewoners als bedrijven het beste is”, vertelt Pieter Derks, mede-eigenaar van transportbedrijf Derks. 

Quote

Een volledige ontslui­ting via de Karstraat trekt sluipver­keer aan. Dat lijkt mij niet wenselijk.”

Pieter Derks

Nu al is er op piekmomenten erg druk in Bemmel. Automobilisten zoeken altijd de kortste route en als er straks een ontsluiting komt via de Karstraat, zal die ook gebruikt worden om files op bijvoorbeeld de Papenstraat te omzeilen. Derks: ,,De verwachting is dat er dan veel sluipverkeer door de wijk en het industrieterrein rijdt. Dat lijkt mij niet wenselijk.”

Medio februari hoopt Lingewaard met resultaten te komen. De gemeente geeft aan alle reacties ‘zorgvuldig te willen verwerken’ en heeft meer tijd nodig om tot een besluit te komen. Betrokken bewoners en ondernemers zijn eind vorige maand geïnformeerd over de vertraging van enkele maanden. 

Houtakker II, gelegen aan de noordoostzijde van Bemmel, krijgt sowieso een aansluiting op de Van Elkweg (N839). Provincie Gelderland wil deze aansluiting in het vierde kwartaal van 2019 aanleggen. Begin dit jaar is daarover een informatiebijeenkomst; een datum is nog niet bekend. 

De vrachtwagens van verhuurbedrijf Rent-All, dat momenteel bouwt op Houtakker II, zullen via de Van Elkweg hun weg vervolgen, zo geeft directeur Theo van Workum aan. Ook hij vreest dat er bij een ontsluiting via de Karstraat veel sluipverkeer op het bedrijventerrein komt. ,,Het maakt ons niet uit of er wel of geen ontsluiting komt op de Karstraat. Wij zullen daar toch geen gebruik van maken. Maar het lijkt mij wel handig als Derks dat wel kan.”

Derks bevestigt dat. ,,Want anders moeten wij via de relatief smalle en druke Papenstraat blijven rijden. Dan zal die straat op termijn ook aangepakt moeten worden, die is daar namelijk niet op gebouwd.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe