Volledig scherm
Het crematorium en uitvaartcentrum Waalstede in Nijmegen. In de nabije toekomst zijn de inwoners van de gemeente Lingewaard daar niet meer op aangewezen. © Bert Beelen

Weg vrij voor crematorium in Bemmel, bouw start komend najaar

BEMMEL - De gemeente Lingewaard krijgt een crematorium. De bouw start eind dit jaar en in de zomer of het najaar van 2020 neemt uitvaartverzorger Dela het gebouw aan de Karstraat in Bemmel in gebruik. 

Met de komst van het crematorium, op het vroegere terrein van Jabro Plant, komt een langgekoesterde wens van de gemeente Lingewaard uit.

,,Wij zijn heel blij. Nu moeten inwoners van Lingewaard nog een brug over voor een crematie. Ze moeten naar Arnhem, Beuningen, Nijmegen of Dieren. Het gebeurt nog wel eens dat mensen eerst hier een dienst hebben in de kerk en dan voor de crematie te laat komen omdat er een file op de brug staat”, aldus wethouder Helga Witjes. 

Alle procedures doorlopen

Quote

Er kan gebouwd worden.

Helga Witjes, wethouder Lingewaard

De komst van het crematorium is jaren vertraagd. Het duurde enige tijd voordat de gemeenteraad instemde met het plan en er was een aanwonende die een deel van zijn grond niet wenste te verkopen aan de gemeente.

De grond was nodig om een ventweg te kunnen aanleggen om de toch al drukke Karstraat te ontlasten. De bewoner toog naar de Raad van State, maar die stelde Lingewaard in het gelijk. De man moest de grond voor een marktconforme prijs verkopen.

Witjes: ,,Alle beroepsprocedures zijn nu doorlopen en wij zijn door de Raad van State in het gelijk gesteld. Er kan gebouwd worden.” 

Maximaal drie crematies

De komende periode wordt gebruikt voor archeologisch onderzoek. Ook wordt het terrein onderzocht op de aanwezigheid van oude explosieven. In het buitengebied bij Bemmel en Huissen is in de Tweede Wereldoorlog gevochten.

Witjes: ,,De verwachting is dat de schop eind dit jaar de grond in gaat. Dan gaat het om voorbereidende werkzaamheden. De echte bouw start begin 2020.’’ 

Dela verwacht dat de bouwtijd circa negen maanden in beslag neemt. Het wordt een kleinschalig crematorium met faciliteiten voor uitvaartverzorging zoals bijvoorbeeld opbaring. Per dag hebben er maximaal drie crematies plaats. 

Meer dan de vraagprijs

Lingewaard kocht vorig jaar een woning, waarvan het perceel aan het terrein grenst, om de komst van het crematorium te versoepelen.

Het pand is onlangs verkocht; de nieuwe eigenaar weet van de komst van een crematorium. Witjes: ,,We hebben het huis voor meer dan de vraagprijs kunnen verkopen. Dus dat is mooi.” 

Dela maakte tussen 2006 en 2010 met Lingewaard plannen voor een crematorium aan De Hoeve in Huissen. Voor die locatie was te weinig steun in de omgeving en bij de politiek. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe