Volledig scherm
© Thinkstock

Wetenschapper helpt Lingewaardse jeugd 'ontdokteren'

BEMMEL - Een gedragswetenschapper gaat 'spreekuur' houden bij huisartsen in Lingewaard. Het gaat om een proef van anderhalf jaar, die op 1 december al moet beginnen.

Lingewaard volgt daarmee het voorbeeld van Wageningen en Duiven. Daar lukt het om te 'ontdokteren'. Er worden nu minder jongeren naar zware zorg doorverwezen.

De wetenschapper komt bij de gemeente in dienst. Omdat hij over meer specialistische kennis beschikt kan hij fungeren als vraagbaak voor de huisarts, advies geven en helpen problemen beter in kaart te brengen.

Angststoornis
Lingewaard ziet een toename van jongeren met problemen als een angststoornis, verslaving en depressie.

Eenvoudiger
„Uiteraard krijgt degene die zware zorg nodig heeft die zorg gewoon", zegt wethouder Helga Witjes. „Maar als dat niet hoeft dan scheelt dat. Iemand uit huis plaatsen bijvoorbeeld, kost 100.000 euro. Wellicht is zo'n drastische maatregel te voorkomen met eenvoudigere hulp, denk aan maatschappelijk werk. Bovendien heb je bij zwaardere hulp vaak te maken met wachtlijsten."

Positief
Volgens Witjes zijn al gesprekken gevoerd met de huisartsengroepen in Huissen, Bemmel en Gendt en zijn de reacties positief. Na een jaar wordt bekeken of de proef werkt.

Betuwe