Realistisch beeld van de windmolens, vanaf de dijk aan de Doornenburgse zijde. De windmolens staan hier hemelsbreed respectievelijk 1200 en 1800 meter vandaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Realistisch beeld van de windmolens, vanaf de dijk aan de Doornenburgse zijde. De windmolens staan hier hemelsbreed respectievelijk 1200 en 1800 meter vandaan. © renewablefactory

Windmolens van 240 meter in de Betuwe? ‘Dat kan écht niet’

ANGEREN /DOORNENBURG - De twee windmolens die steenfabriek Caprice in de uiterwaarden tussen Angeren en Doornenburg wil bouwen, zijn volstrekt onaanvaardbaar. Dat vinden bewoners van het dorp Loo in de Liemers die erop uit gaan kijken, en de Lingewaardse welstandscommissie.  

Steenfabriek Caprice wil op beiden zijden van het eigen terrein een windmolen laten bouwen, waarvan de bladen bij rotatie tot 240 meter boven maaiveld reiken.

Dat is hoger elke andere windmolen in het binnenland; alleen in het Rotterdamse Europoorthavengebied en op zee staan exemplaren die nóg hoger reiken. Ter voorbeeld in de omgeving: de bestaande windmolens langs de A15 bij Elst reiken tot 150 meter.

Jan Rasing van de Dorpsraad Loo stelt dat de windmolens wel op zo’n beetje de slechts denkbare locatie komen. ,,Midden in een natuurgebied. Pak dan de hele fabriek op, zet ’m op een industrieterrein langs een snelweg en zet daar de windmolens bij. Dan is de impact veel minder groot; dit valt niet te camoufleren.”

Tekst gaat verder onder de infographic. 

Hoe hoog worden de Betuwse windmolens?
Volledig scherm
Hoe hoog worden de Betuwse windmolens? © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe