Volledig scherm
Caravanstalling in kassen in Huissen. © Erik van 't Hullenaar

Woningbouw vervangt kassen in Huissen en stallen in Driel

HUISSEN/DRIEL - In Huissen verdwijnt op twee percelen in totaal weer ruim 1 hectare aan leegstaande kassen, om plaats te maken voor vier nieuwbouwwoningen. Dat gaat gebeuren op de hoek van de Karstraat/Nieuwediep, bij de haakse bocht in de Karstraat ten zuiden van 't Zand. 

De huizen komen op buurpercelen en zullen op elkaar worden afgestemd. Het is de eerste keer dat in Lingewaard op deze manier nieuwe woningen, die mogen worden gebouwd omdat kassen worden afgebroken, bundelt. De eigenaren zijn verplicht om het grootste deel van het vrijkomende perceel landschappelijk in te planten en tevens ruimte vrij te houden voor een struinpad tussen Nieuwediep en Zandsedwarsstraat.

Inmiddels is dankzij de huizen-voor-kassenregeling de afgelopen vier jaar 12 hectare aan glas - grofweg 25 voetbalvelden - in Lingewaard opgeruimd. Kassengebied Next Garden, voorheen Bergerden, is juist gegroeid tot 130 hectare. De gemeente is aan het onderzoeken welke glastuinders, al dan niet nog actief, de komende jaren bereid zijn om hun kassen te laten slopen. Op basis daarvan zou de gemeente op de middellange termijn, richting 2030, kunnen bepalen waar nog woningbouw mogelijk is.

In Driel gaat een aantal voormalige kippenschuren - nu nog in gebruik als caravanstalling - aan de Elster Grindweg tegen de vlakte. Een poelierswinkel op dat perceel, pal naast de Cora Baltussenallee (N837), mag er dan in kleinschalige vorm blijven. Door de stallensloop mogen er drie woningen voor in de plaats worden gebouwd: twee op datzelfde perceel en eentje iets noordelijker op de hoek van de Hoenveldsestraat. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe