De Doelenstraat in Huissen.
Volledig scherm
De Doelenstraat in Huissen. © DG

Woningen Doelenstraat nu echt tegen de vlakte

HUISSEN - Het is stichting Cuypersgenootschap niet gelukt de wederopbouwwoningen in de Huissense Doelenstraat te redden van de sloopkogel. Lingewaard weigert de karakteristieke huisjes aan te wijzen als monument en de bezwarencommissie steunt haar.

Volgens stichting Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, zijn de naoorlogse woningen architectonisch, stedenbouwkundig en historisch zeer waardevol. Ook de commissie erfgoed van de gemeente Lingewaard, de historische kring Huissen en het Gelders Genootschap vinden sloop erg jammer. Het Cuypersgenootschap verzocht Lingewaard van de huizen monumenten te maken zodat ze niet gesloopt mogen worden. Maar dat verzoek is niet gehonoreerd.

De bezwarencommissie oordeelt dat de gemeente Lingewaard een correct besluit heeft genomen. Stichting Cuypersgenootschap is deze maand van de afwijzing op de hoogte gesteld. Lingewaard heeft op advies van de bezwarencommissie de stichting wel een uitvoeriger motivering gestuurd.

Start na zomervakantie

Waardwonen, eigenaar van de huurhuisjes, laat weten dat renovatie van de huisjes niet mogelijk is. Ook het behouden van de voorgevels was geen haalbare kaart. De huisjes worden gesloopt en vervangen voor 6 eengezinswoningen en 13 levensloopbestendige huisjes. ‘De nieuwbouw krijgt dezelfde karakteristieke uitstraling als de huidige woningen, maar dan met alle comfort en kwaliteit van deze tijd’, aldus Waardwonen, die het bouwplan heeft kortgesloten met de huidige huurders. Zij mogen terugkeren en worden tijdelijk elders ondergebracht. Een groot deel verblijft in ’t Convent, het oude Stadhues dichtbij de Doelenstraat.

De woningcorporatie wil nu vaart maken en direct na de zomervakantie starten met de sloop, die circa een maand duurt. Alle bewoners dienen uiterlijk 15 augustus uit hun woning te zijn. ‘In het vierde kwartaal van 2019 kan dan gestart worden met de nieuwbouw’, meldt Waardwonen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe