Volledig scherm

Wortels platanen krijgen door 'holtes' weer ruimte

GENDT - In Gendt wordt een eind gemaakt aan wortelopdruk door platanen. In de Dorpstraat is een gespecialiseerd bedrijf bezig om holtes in de bodem te maken waardoor bomen diepen kunnen wortelen.

Ze doen dat met luchtdrukapparatuur. In de poriën die zo ontstaan stoppen ze vervolgens onder meer compost. De methode maakt het mogelijk om klinkers te laten liggen en toch de bodem vruchtbaarder te maken, waardoor de vitaliteit van de bomen toeneemt. Er wordt vrijdag voor het laatst gewerkt. De bomen kunnen er dan weer 7 tot 10 jaar tegen.

Overlast
De platanen in Gendt zijn veelbesproken. Bewoners ervaren al jaren overlast door bladafval. Dat verstopt goten en regenpijpen. Ook winkelend publiek heeft er last van. Stof van bladen maakt bovendien dat mensen moeten niesen.

Liefst willen veel Gendtenaren dat de takken flink afgezaagd zouden worden. De gemeente Lingewaard koos echter voor een forse snoeibeurt, omdat ze de aanblik van de fraaie laan niet wil aantasten.

Lees meer in de Gelderlandereditie Betuwe van vrijdag, online te vinden in de e-paper.

Volledig scherm
In de Dorpstraat in Gendt wordt een eind gemaakt aan wortelopdruk door platanen door ze meer ruimte te geven. © Erik van 't Hullenaar

Betuwe