Volledig scherm
Het Kulturhus in Angeren. © Erik van 't Hullenaar

Zonnepanelen op alle daken gemeentepanden

BEMMEL - Het gemeentehuis en de gemeentewerf in Bemmel, het Kulturhus Angeren, de voormalige bibliotheek in Doornenburg en sportcomplex Walburgen in Gendt krijgen zonnepanelen. In alle gevallen gaat het om panden van de gemeente, die groene energie stimuleert en het goede voorbeeld wil geven. 

Lingewaard heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Dat houdt in dat de gemeente minimaal net zo veel stroom wil opwekken als dat er verbruikt wordt. Het leggen van zonnepanelen op gemeentelijke panden moet een flinke bijdrage leveren. De circa 5.500 panelen op de vijf gebouwen kunnen we circa 1,6 miljoen kWh aan duurzame elektriciteit opwekken. Dat is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ruim 500 huishoudens.  De meeste panelen zijn gepland op het Kulturhus in Angeren: 1.580 stuks.

Verduurzamen

Uiteindelijk wil Lingewaard zonnepanelen plaatsen op de daken van alle gemeentelijke gebouwen, als deze daarvoor geschikt zijn. ,,Wij vragen inwoners en ondernemers zuinig om te gaan met energie en hun panden te verduurzamen. Het plaatsen van zonnepanelen is daar een onderdeel van. Wij vinden dat wij het goede voorbeeld moeten geven, als gemeente. Dat is ook zo afgesproken in het coalitieprogramma”, vertelt wethouder Aart Slob. 

Het eerste gebouw dat voorzien wordt van panelen is het gemeentehuis in Bemmel. Dat zal waarschijnlijk de komende maanden gebeuren, voor de start van de herbouw van het pand uit 2010 dat vorig jaar door brand ernstig beschadigd raakte.

11.000 zonnepanelen

Nagenoeg alle panden van de gemeente komen in aanmerking voor zonnepanelen. De volgorde van plaatsing is nog onbekend. Lingewaard hoopt voor eind 2020 circa 11.000 panelen te leggen. Gebruikers van gemeentelijke panden die interesse hebben in zonnepanelen, kunnen zich melden bij Lingewaard. De gemeente zoekt nadrukkelijk de samenwerking met de gebruikers van gemeentelijke panden, omwonenden en inwoners. Slob: ,,Samen met onder meer Lingewaard Energie en de wijkplatforms willen we kijken hoe we komen tot coöperatieve daken.”

Lingewaard krijgt een provinciale subsidie voor de panelen, maar moet ook flink investeren. Voor circa 5.500 panelen gaat het om een bedrag van 1.65 miljoen euro. De gemeenteraad moet de uitgave nog accorderen, zeer waarschijnlijk gebeurt dat in juni. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe