1. Heerlijke premières ‘from Russia with love’
  PREMIUM
  luister mee

  Heerlijke premières ‘from Russia with love’

  Prijsvechter Naxos bestrijkt de klassieke muziek in haar volle omvang. Daarnaast lopen er bij dit label diverse interessante series. Een voorbeeldje? De afgelopen maanden werd gefocust op de geschiedenis van het Russische pianotrio. Deze avontuurlijke tocht van het uit Rusland afkomstige Brahms Trio eindigde in juli met een vijfde cd die met drie wereldpremières in het teken van de vergeten meesters Dyck, Von Sternberg en Youferov staat.
 2. ‘Passionnément’ knipoogt naar jazz, Café-Concert en Franse operette
  PREMIUM
  Luister mee

  ‘Passionné­ment’ knipoogt naar jazz, Café-Con­cert en Franse operette

  André Messager (1853-1929) is voor de Franse operette wat Franz Lehár (1870-1948) voor de Oostenrijkse is geweest. Maar het populaire repertoire van die laatste is veel vaker op dvd en cd uitgebracht. Daarom is Passionnément (‘Met passie’), de nieuwe release van Bru Zane, zo welkom. Vooral omdat de operette-uitvoering vanuit München en de bezorging plus inhoud van het genummerde boek met cd weer helemaal top zijn.
 3. Brucknerjaar 2024 werpt zijn schaduw vooruit
  PREMIUM

  Bruckner­jaar 2024 werpt zijn schaduw vooruit

  Voorzichtig werpt het Brucknerjaar 2024 zijn schaduw al vooruit. Het label Capriccio start een symfonische cyclus met Markus Poschner (1971), waarin werkelijk alle uitgaven met veranderingen en verbeteringen vertegenwoordigd zullen zijn. Dat zijn er bij aartstwijfelaar Anton Bruckner (1824-1896) trouwens negentien, goed voor achttien uur muziek! De eerste opname betreft de Zesde symfonie. Wie niet zo lang kan wachten, vindt beslist veel moois van zijn (m/v) gading bij Warner Classics.
 4. Grommen, jubelen, zeuren en knetteren op de sax
  PREMIUM

  Grommen, jubelen, zeuren en knetteren op de sax

  Vrouwelijke componisten zijn hot. Ook op cd. Hier is weer een mooie aanwinst voor wie ze verzamelt. Saxofonist Annelies Vrieswijk huldigt drie van haar ‘heldinnen’ op het album Héroines. Maar het team van Et’cetera Records draaft wel een beetje door in zijn genderpreferentie. Noch de cover noch de achterzijde van het doosje meldt de niet onbelangrijke bijdrage van pianist Mark Toxopeus. O wee als het andersom was geweest.
 1. Houterige historische vleugel staat ultieme impact in de weg
  PREMIUM
  luister mee

  Houterige histori­sche vleugel staat ultieme impact in de weg

  Afgelopen zaterdag voerde Alexander Melnikov (1973) nog live Mozart en Mendelssohn uit met het Orkest van de Achttiende Eeuw in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ. Op de internationale podia is hij een graag geziene klavierspeler die zijn weg niet alleen op de moderne concertvleugel maar ook op de fortepiano weet te vinden. Op zijn nieuwste Brahms-cd voor Harmonia Mundi bewandelt de Rus in Zwitserland echter een middenweg: Melnikov bespeelt een historische Blüthnervleugel uit 1859.
 2. Spitsvondig hobospel schudt strijkers even flink wakker
  PREMIUM
  luister mee

  Spitsvon­dig hobospel schudt strijkers even flink wakker

  Fiesta Boccherini. Als ik dat lees dan denk ik: olé! Maar als je vervolgens de eerste tracks luistert van dit nieuwe album van Aliud Records blijkt het allemaal best mee te vallen. Van die ‘veelbelovende’ Spaanse pepers op de cover merk ik niets in het spel van The Northern Consort, waarvan de naam op diezelfde hoes ook nog eens verkeerd gespeld wordt. Maar in dit geval loont het om niet meteen af te haken. Want hoe vaak krijg je nu een collectie strijkkwintetten in wisselende bezettingen voorgeschoteld? En muzikaal gaat het hier uiteindelijk redelijk crescendo.
 3. Droomsoliste brengt het ‘ewig Weibliche’ tot in de finesses tot uiting
  PREMIUM
  luister mee

  Droomsolis­te brengt het ‘ewig Weibliche’ tot in de finesses tot uiting

  Soms bieden jubilea nét dat moment om je muzikale horizon te verbreden. Bijvoorbeeld het 150ste geboortejaar van Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Dankzij het label Capriccio kan iedereen nu op een fijne manier kennismaken met deze toch wat ondergesneeuwde, zeer begaafde Weense componist. En wie de muziek van de zwager van Schönberg en ex-geliefde van Alma Schindler, de latere mevrouw Mahler, via deze zes cd’s voor het eerst hoort, zal beslist versteld staan.
 1. Te weinig girlpower bij St. Albans Cathedral Choir
  PREMIUM
  Luister mee

  Te weinig girlpower bij St. Albans Cathedral Choir

  Ook Naxos heeft de afgelopen jaren meegeholpen de jongere broer van Franz Joseph Haydn uit de schaduw te halen. De eindstreep is nog niet gehaald maar het nieuwste album lijkt een beetje sporen van metaalmoeheid te vertonen. Een onbekende mis, een (postuum?) bij elkaar gesprokkelde vespers voor het Feest van Onnozele Kinderen en een motet van Johann Michael Haydn, alles voor hoge stemmen geschreven, worden middelmatig uitgevoerd en verdienen zeker beter. Een gemiste kans.
 2. Koninklijke muziek met een kus en een traan
  PREMIUM
  luister mee

  Koninklij­ke muziek met een kus en een traan

  De Duitse componist Händel schrijft beroemde muziek om de Britse koningen George I en George II te plezieren. Dat zijn twee omhoog gevallen Welfen - vader en zoon - uit Hannover, die vanaf 1714 de Engelse troon bezetten. Maar ook Telemann blijkt een lijntje met het nieuwe koningshuis te hebben. En dat is minder bekend. Het label CPO werpt met de cd Cantatas for the Hanoverian Kings of England voor het eerst licht op drie koninklijke muziekstukken van de bekendste componist uit het midden van de achttiende eeuw. Die dateren trouwens uit de Zevenjarige Oorlog (1756-1763), toen Centraal-Europa voor de zoveelste keer in brand stond.
 3. Afscheid nemen met een knaller van een wereldpremière
  PREMIUM

  Afscheid nemen met een knaller van een wereldpre­miè­re

  De laatste jaren is er terecht steeds meer belangstelling voor Franse muziek die vlak vóór 1900 geschreven is. Fuga Libera haakt aan bij de trend en zet in op symfonische muziek van Léon Boëllmann (1862-1897). De oorspronkelijk door Timpani gemaakte opname uit 2018 levert een fijne kennismaking op maar er kleeft ook iets triests aan. Patrick Davin, die hier het Orchestre symphonique de Mulhouse dirigeert, maakt deze zomer de release niet meer mee. Hij overlijdt onverwachts op 58-jarige leeftijd in de Brusselse Munt wanneer hij 9 september 2020 op het punt staat de opera Is this the End? te repeteren.
 4. Eregalerij met ‘opa van de blokfluit’ en ander moois
  PREMIUM

  Eregalerij met ‘opa van de blokfluit’ en ander moois

  Deze maand is het 500 jaar geleden dat de belangrijkste componist vóór Bach overleed. Warner Classics eert de Henegouwer Josquin des Prez met een 34 cd’s tellende box die niet alleen hem, maar ook zijn collega’s uit de late Middeleeuwen en de vroege Renaissance centraal stelt. Zo komen we Ockeghem, Obrecht, Willaert, De la Rue, Lassus, en andere prominenten van de Franco-Vlaamse School tegen. Warner Classics put daarbij uit de rijke erfenis van HMV, samen met Harmonia Mundi (denk aan de input van René Clémencic) ooit dé gangmaker bij het opwaarderen van middeleeuws muzikaal erfgoed.
 1. Symfonisch ‘Canto Ostinato’ verslaat onvoltooide trilogie
  PREMIUM

  Symfonisch ‘Canto Ostinato’ verslaat onvoltooi­de trilogie

  Op lig- en gewone concerten kom je het populairste Nederlandse moderne muziekstuk geregeld tegen. In allerlei bewerkingen. Je kunt er zelfs met een ligstoel de kerk voor in. Maar een versie voor symfonieorkest van Canto Ostinato ontstaat pas in 2016, vier jaar na de dood van componist Simeon ten Holt en veertig jaar na de oorspronkelijke zetting voor vier piano’s. Het Residentie Orkest tekent in 2017 voor de première.
 2. Met de familie Fahrbach al walsend door de volière
  PREMIUM
  luister mee

  Met de familie Fahrbach al walsend door de volière

  Benieuwd naar welke muziek onze voorouders luisterden op een zomerse zondagmiddag bij de plaatselijke muziekkiosk, zo’n anderhalve eeuw geleden? Vaak naar operapotpourri’s voor blaasorkesten, soms naar de familie Strauss. Maar zeker ook naar de Unterhaltungsmusik van de Fahrbachs. Vader en zoon Philipp Fahrbach - in de loop der jaren danig onder gestoft - maken nu hun ‘comeback’ bij het label CPO (in coproductie met BR Klassik). Ja, waar anders? CPO is immers als geen ander gespecialiseerd in het schatgraven in het klassieke genre.
 1. Cappella Pratensis speelt een uitstekende thuiswedstrijd
  PREMIUM
  luister mee

  Cappella Pratensis speelt een uitsteken­de thuiswed­strijd

  Hun zetel is in Den Bosch en nu gaan ze ook werkelijk met Den Bosch aan de slag. Een thuiswedstrijd dus. De leden van het vocaal ensemble Cappella Pratensis duiken gedurende vijf jaar in de koorboeken van de Sint-Janskathedraal en dat levert publicaties, concerten, lezingen, workshops én vijf cd’s op. In mei verschenen de eerste twee op Challenge Classics. Ik beluisterde de tweede (Ezekiel’s Eagle) die focust op het feest van Sint-Jan de Evangelist voor de Latijnse Poort (6 mei) en de muziek van Jean Mouton (c. 1459-1522).
 2. Randall Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen
  PREMIUM
  Luister mee

  Randall Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen

  Wat een heerlijk debuutalbum! De Amerikaanse violist Randall Goosby (24), zoon van een gekleurde vader en een Koreaanse moeder, kiest op Roots, zijn eerste cd voor Decca, voor originaliteit. Waar andere aanstormende talenten zich profileren met ‘warhorses’ als de vioolconcerten van Tsjaikovski en Bruch, of stukgespeelde salonstukken, gaat de jonge solist in deze tijd van Black Lives Matter voor muziek die geworteld is in de Afro-Amerikaanse traditie. En terecht. Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen. Dit smaakt naar meer. Véél meer.
 1. Genotmiddelen worden wondermiddelen, ook in een galmbak
  PREMIUM
  luister mee

  Genotmidde­len worden wondermid­de­len, ook in een galmbak

  Het Duitse label Musikproduktion Dabringhaus und Grimm (MDG) heeft altijd voorop gelopen met zijn opnametechniek. Maar al heb je nog zoveel snufjes in huis, tegen een galmende kerkakoestiek valt bijna niet op te boksen. Ook niet met super audio weergave. Zeg maar dag tegen je heldere klankperspectief. Deel 8 uit de serie Musica Baltica (‘Muziek uit de Baltische landen’) zoemt in op het interessante werk van Johann Balthasar Christian Freislich (1687-1764), vanaf 1731 kapelmeester in het ooit zo machtige Danzig. Het programma brengt drie wereldlijke cantates onder de aandacht maar zoekt daarvoor helaas een echte galmbak op: de Heilige Triniteitskerk in het tegenwoordig Poolse Gdansk.
 2. Bezielde masterclass zonder het belerende vingertje
  PREMIUM
  luister mee

  Bezielde master­class zonder het belerende vingertje

  Zomertijd: orgeltijd. Velen zoeken nu koelte, kunst, rust en verdieping tijdens orgelrecitals. Ook onze oosterburen. De protestantse St. Martin in het Beierse Memmingen is een Geheimtyp. Die kerk heeft al heel wat orgels versleten. Een bont verhaal van opbouw en afbraak dat in 1998 een voorlopig een einde vindt met de ingebruikname van het grote Goll-orgel. ‘Huisorganist’ Hans-Eberhard Roβ (1962) laat op het nieuwe dubbelalbum voor het label Audite horen dat de klanksamenstelling zodanig is dat zowel barok- als romantische muziek zich hier happy voelt. Dat kun je alleen maar voor elkaar krijgen als je smaakt hebt en een fijne neus voor registratiekunst. En Roβ is in dat opzicht gezegend.
 3. Beiers Radiokoor scoort met prikkelende titels en ‘Gemüthlichkeit’
  PREMIUM
  Luister mee

  Beiers Radiokoor scoort met prikkelen­de titels en ‘Gemüth­lich­keit’

  Mooie kruisbestuiving: een Beiers koor dat Engelse muziek over Beieren zingt onder leiding van een Engelse dirigent. We horen het op het begin 2021 verschenen album rond de koorcyclus From the Bavarian Highlands. Dit is een welluidende vakantieherinnering van Sir Edward Elgar (1858-1934) en zijn uit India afkomstige vrouw, de schrijfster Alice Roberts (1848-1920), die in 1894 ontspanden en (volks)muziek opsnoven in Garmisch. Voor de uitgave tekent BR Klassik, het eigen label van de Beierse Omroep.