1. Franck op het grote kerkorgel en huiselijk knus op de ‘psalmenpomp’
  PREMIUM
  luister mee

  Franck op het grote kerkorgel en huiselijk knus op de ‘psalmen­pomp’

  Dit is een uitgave van de Stichting Orgelprojecten Nederland. Echt iets voor fijnproevers en hopelijk is die schare groot. De in het Gelderse Tricht wonende musicus Piet van der Steen (1943) schotelt de luisteraar op drie cd’s van het label Excellent Recordings niet alleen een uitgekiend beeld van het orgel- en harmoniumrepertoire van César Franck (1822-1890) voor, maar hij trakteert de liefhebbers ook op flink wat achtergrondinformatie.
 1. Zelfs de kuchjes van Edith Mathis zijn nog om door een ringetje te halen
  PREMIUM
  RECENSIE

  Zelfs de kuchjes van Edith Mathis zijn nog om door een ringetje te halen

  LUISTER MEE | In de jaren tachtig had ik niet minder dan zes favoriete sopranen waarvan ik zoveel mogelijk elpees probeerde te verzamelen. Het waren Elly Ameling, Edith Mathis, Ileana Cotrubas, Joan Sutherland, Arleen Auger en Lucia Popp. En ik heb ze nog steeds lief. Allemaal lyrische stemmen met heerlijke coloratuurmogelijkheden. Anno 2019 leven alleen de eerste drie zangeressen nog. Ze zijn inmiddels in de tachtig.
 2. Nieuwe effecten uit vertrouwde partituren?
  PREMIUM
  Luister mee

  Nieuwe effecten uit vertrouwde partituren?

  Hij maakte in 2013 bij Sony zijn prestigieuze cd-debuut met de vijf complexe laatste pianosonates van Ludwig van Beethoven. En op 9 februari 2020 - in het begin van het Beethovenjaar - komt hij met twee van die late Beethovensonates voor het eerst optreden in de vermaarde Amsterdamse serie Meesterpianisten. Ondertussen heeft hij de afgelopen twee jaren op drie verschillende locaties de resterende 27 pianosonates opgenomen. Dat resulteerde in een nieuwe box met negen cd’s die nu verkrijgbaar is.