Aangenaam klassiek 2022.
Volledig scherm
PREMIUM
Aangenaam klassiek 2022. © Aangenaam klassiek

‘Aangenaam Klassiek’ terug in de tijd met Máxima’s traan

De zomer is voorbij en dan weet je één ding zeker: de nieuwste, prettig geprijsde Aangenaam Klassiek cd’s liggen weer in de winkels. De jaarlijkse poging om klassieke albums te promoten zoekt nu voor de tweede keer aansluiting met de museumwereld en zet naast het Nederlands Kamerkoor niemand minder dan de schilderende publiekstrekkers Vincent van Gogh en Gustav Klimt in het zonnetje.

0 reacties

 1. Pianohelden als paladijnen voor de Nederlandse muziek
  PREMIUM
  Luister mee

  Pianohel­den als paladijnen voor de Nederland­se muziek

  De gebroeders Lucas (1993) en Arthur (1996) Jussen hebben al de nodige wapenfeiten op hun naam staan. Prachtige optredens en indrukwekkende cd’s maakten de afgelopen jaren duidelijk met wat voor een fenomeen we te maken hebben. En nu brengt Deutsche Grammophon niet het makkelijkste maar wel het mooiste dubbelalbum van de pianohelden tot nu toe uit: Dutch Masters. Een eerbetoon aan negentig jaar Nederlandse muziek en aan de pianodocent Ton Hartsuiker (1933-2015).
 2. Thomas Oliemans stapt als een echte gentleman in het Franse chanson
  PREMIUM
  luister mee

  Thomas Oliemans stapt als een echte gentleman in het Franse chanson

  Franse chansons zijn hot, hot, hot. Ou-là-là. Ook nu de Tour de France alweer drie maanden achter ons ligt. Maar kan een klassieke zanger zijn ei in dit genre kwijt? Peut-être non. Maar bariton Thomas Oliemans staat zijn mannetje en doet zijn uiterste best. Ik aarzel echter volmondig met het label Channel Classics Formidable! in te stemmen. Ondanks de verrassende link met de serieuze Franse muziek die dit album echt een meerwaarde geeft.
 3. Haitinks Amsterdamse afscheid als luisterrijk tijdsdocument
  PREMIUM

  Haitinks Amsterdam­se afscheid als luister­rijk tijdsdocu­ment

  Dat Bernard Haitink (1929) in Amsterdam zijn illustere carrière zou afsluiten met Bruckners Zevende symfonie lag eigenlijk wel voor de hand. Het is zijn lijfstuk en een van de populairste werken van de Oostenrijkse meester. Haitink heeft er sinds 1966 meerdere opnames van ingespeeld. De hier door Challenge Classics en de NTR op super audio cd gerealiseerde is zijn laatste, gemaakt met het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest. Zij neemt ons live mee naar die legendarische NTR ZaterdagMatinee van 15 juni 2019 en wel naar het gedeelte na de pauze.
 1. Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’
  PREMIUM
  Luister mee

  Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’

  Een echt groot kerstoratorium heeft de vroege baroktijd, ondanks de inmiddels weer regelmatig uitgevoerde Weihnachtshistorie van de 350 jaar geleden overleden Heinrich Schütz, niet opgeleverd. Dat kwam er pas in 1734, met dank aan Bach. Maar wat niet is, kan nog komen. Dat blijkt wel uit de nieuwste uitgave van het Belgische Ricercar. Daar is door Jérôme Lejeune, met muziek van twaalf componisten uit de zeventiende eeuw - waaronder Schütz - op een knappe wijze een denkbeeldig oratorium in twee delen in elkaar geknutseld.
 2. Van een oude liefde verroest ook de erfenis niet
  PREMIUM
  Luister mee

  Van een oude liefde verroest ook de erfenis niet

  Vanaf het eerste moment dat ik haar op musicassette (ja, ja) hoorde, werd ik fan. Live hield ze mij in haar ban toen ze een keertje in de Nijmeegse Vereeniging bij Het Gelders Orkest een pianoconcert van Mozart speelde. Misschien was ik ook wel een beetje verliefd op haar. Wie zal het zeggen? Huldigingen bleven niet uit. In 1966 werd er in de Keukenhof een tulp naar haar vernoemd - I love tulips - en vanaf 1969 doceerde de pianiste als professor aan het befaamde Mozarteum in Salzburg.