Aanstekelijke rock Naked Giants in schaduw van pophistorie
Naked Giants is een jong Amerikaans rocktrio, maar op zijn tweede album maakt het goede sier in de stijl van Britse punk-, rock- en new wavehelden van weleer.
Delen per e-mail
Met bijna schaamteloos, maar ook aanstekelijk enthousiasme brengen zanger-bassist Gianni Aiello, gitarist Grant Mullen en drummer Henry LaVallee op ‘The Shadow’ no-nonsenserock die verraadt dat ze goed naar met name de Engelse muziek van de jaren zeventig, tachtig en negentig hebben geluisterd.
Het driemanschap komt uit Seattle, de stad van de grunge en van groepen als Nirvana en Soundgarden. Zijn debuutplaat ‘Sluff’ werd geproduceerd door Steve Fisk, die met beide legendarische bands werkte.
De opvolger is onder leiding van Chris Funk opgenomen. Hij laat de voor het merendeel puntige rocksongs fris klinken, met een prominente rol voor het fuzzy gitaargeluid waar Naked Giants ogenschijnlijk weg van is.
Weird intermezzo
De felle aftrap ‘Walk of doom’ ademt de punkrock van de Buzzcocks en The Ramones. ‘High school (don't like them)’ gaat ook in de hoogste versnelling voort, met halverwege een weird instrumentaal intermezzo waarin de fuzzgitaar psychedelisch tekeer gaat.
‘Take a chance’ is een pakkend rock ’n roll-moppie met een riff die zich in je oor wurmt en en refrein dat net zo blijft hangen. Het ingehoudener ‘Turns blue’ is een kruising tussen de nieuwe romantiek van de jaren tachtig en de britpop van de jaren negentig, waarop Naked Giants onmiddellijk weer een vuige gitaarrocker laat volgen, in de vorm van ‘(God damn) What I am’.
Ode aan The Police
Ronduit humoristisch wordt het met ‘Television’, dat niet anders dan geschreven kan zijn met ‘Zenyatta mondatta’ van The Police op de draaitafel. Het is alsof je Sting, Andy Summers en Stewart Copeland zelf een nog onontdekt nummer uit eigen huis hoort spelen. Dit moet als ode bedoeld zijn.
Naked Giants eindigt met de bluesy punkrocker ‘The shadow’, met halverwege een flinke versnelling en het sfeervolle slotlied ‘Song for when you sleep’. Het elftal van Naked Giants heeft niet veel meer om het lijf dan de nadrukkelijke sporen van het verleden, maar het speelt leuk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Moody en groovy jazz van Rymden
Meeslepend en melancholiek is Space Sailors, het tweede album van het Scandinavische jazz-trio Rymden. -
Ouderwetse poppareltjes van Aaron Lee Tasjan
Op zijn vijfde album perfectioneert Aaron Lee Tasjan het door hem beoefende ambacht van ouderwetse poppareltjesmaker. -
PREMIUMLuister mee
Met ‘Weense divertimenti’ gaat het stressniveau meteen de juiste kant op
Natuurlijk kun je de verlossende working-out, het ontspannen rondje hardlopen of de relaxte meditatieoefeningen van de Yogajuf in deze lastige coronaperiode ondersteunen met minimal music van Einaudi of Ten Holt. Da’s nog trendy ook. Maar de Weense muziek van zo’n 250 jaar geleden doet het in dit opzicht niet minder goed. -
PREMIUMLuister mee
‘Messiah’ met push van de dirigent laat luisteraar in een roes achter
Persoonlijk koppel ik Messiah, HWV 56, het meesterwerk van George Frideric Handel (1685-1759), altijd aan de paastijd. Maar de laatste jaren merk je ook in Nederland dat we dit populaire oratorium - net als in de Angelsaksische landen - steeds vaker met de kersttijd associëren. -
PREMIUMluister mee
Marietta Petkova boort gevoelige lagen aan
Op 5 februari 2020 mocht ik het Debussy-recital van pianiste Marietta Petkova op de etage van Het Colofon in Arnhem inleiden en tussentijds van commentaar voorzien. Haar levenspartner en opnameleider Leo de Klerk moest toen vanwege zijn ziekte beneden blijven. Niemand kon toen vermoeden dat hij in het najaar zou overlijden en de pianiste door Covid-19 voorlopig niet meer live te horen zou zijn.
-
PREMIUMLuister mee
Haastig ‘Weihnachts-Oratorium’ uit Barcelona mist diepgang
Echt slechte opnamen van Bachs beroemde Weihnachts-Oratorium bestaan volgens mij niet. Komende releases dienen dus aan de hoogste eisen te voldoen. Vandaar dat we benieuwd waren naar de verrichtingen van Jordi Savall (1941) die op 15 augustus deze rubriek binnen denderde met vijf verschrikkelijk mooi gespeelde Beethovensymfonieën en via AliaVox nog net vóór de feestdagen live zÃjn visie op de zes kerstcantates uit 1734 presenteert. -
PREMIUMLuister mee
The Choir of Clare College maakt er een heerlijk (kerst)feest van
Zin in fijne Engelse Christmas Carols, maar een beetje uitgeluisterd op ijle jongensstemmetjes? Dan is de nieuwe kerst-cd van het Choir of Clare College een regelrechte aanrader. -
PREMIUMLuister mee
Met Humperdinck op bedevaart naar Maria in Kevelaer
Engelbert Humperdinck (1854-1921) kennen we voornamelijk als superfan van Richard Wagner, muziekleraar van diens zoon Siegfried en componist van het sprookjesstuk Hänsel und Gretel en de voor New York geschreven opera Die Königskinder. Maar Humperdincks oeuvre bevat meer stukken die de moeite waard zijn. Prima idee dan ook van Naxos om in de opera van het Zweedse Malmö een cd met zijn theaterwerk op te nemen.
0 reacties