Channel Classics
Volledig scherm
© Channel Classics

Bachs klavecimbelconcerten als afgestofte pure kamermuziek

RecensieMet een overspoelde markt moet je van goeden huize stammen om met wéér een nieuwe opname van Bachs klavecimbelconcerten voor de dag te komen. De Poolse klavecinist Marcin Swiatkiewicz (1984), afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, speelt de eerste drie in de kleinst mogelijke bezetting (twee violen, alt en cello) en het resultaat mag er wezen.

0 reacties

 1. Te weinig girlpower bij St. Albans Cathedral Choir
  PREMIUM
  Luister mee

  Te weinig girlpower bij St. Albans Cathedral Choir

  Ook Naxos heeft de afgelopen jaren meegeholpen de jongere broer van Franz Joseph Haydn uit de schaduw te halen. De eindstreep is nog niet gehaald maar het nieuwste album lijkt een beetje sporen van metaalmoeheid te vertonen. Een onbekende mis, een (postuum?) bij elkaar gesprokkelde vespers voor het Feest van Onnozele Kinderen en een motet van Johann Michael Haydn, alles voor hoge stemmen geschreven, worden middelmatig uitgevoerd en verdienen zeker beter. Een gemiste kans.
 1. Wranitzky’s symfonie hoort eigenlijk in het Sinterklaasjournaal thuis
  PREMIUM
  luister mee

  Wranitzky’s symfonie hoort eigenlijk in het Sinter­klaas­jour­naal thuis

  Sinds begin november weet ik hoe je kinderen onder de tien in Nederland en Vlaanderen in de aanloop naar het sinterklaasfeest aan de klassieke muziek kunt krijgen. Je speelt het jonge volkje gewoon twee delen uit de Symfonie in F, opus 33, nr. 3 van Paul Wranitzky (1756-1808) voor en: bingo. Een leuk item voor het Sinterklaasjournaal lijkt me. Wil je weten hoe dat zit, lees dan snel verder.
 2. Haydns scheppingsverhaal in een bont en kleurrijk perspectief
  PREMIUM
  Luister mee
  1

  Haydns scheppings­ver­haal in een bont en kleurrijk perspec­tief

  Jordi Savall, de inmiddels 80-jarige nestor van de Oude Muziek, doet weer van zich spreken. Een jaar na de niet echt geslaagde uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium komt hij op AliaVox met een spiksplinternieuwe uitgave, opgenomen in mei van dit jaar: het oratorium Die Schöpfung van Franz-Joseph Haydn (1732-1809). En hier valt alles wél op zijn plaats. Al blijft de directe concurrent Giovanni Antonini (1965) op Alpha een neuslengte voor als het gaat om fonkeling. En die heeft ook Anna Lucia Richter, tot voor kort een van de beste sopranen in dit segment, in huis. Mooi meegenomen want deze zangeres liet zich in coronatijd omscholen tot mezzo.
 3. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  4

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?