Bachs Königin.
Volledig scherm
PREMIUM
Bachs Königin. © Eigen foto

Barokke kameleon voorziet orgelpijpen van swingend jasje

luister meeAls er één klassieke muziekgroep spraakmakend genoemd mag worden dan is het Holland Baroque wel. De afgelopen maanden trad het ensemble op met een Franse sterviolist, een bespeler van de sheng (Chinees mondorgel), multi-artiest Sven Ratzke en nu laat het zijn visie op Bachs orgelmuziek op ons los. En weer grossiert de barokke kameleon in originaliteit, vernieuwing en muzikaal vuur.

0 reacties

 1. MDR-Rundfunkchor tekent voor climaxen uit álle kelen
  PREMIUM
  Luister mee

  MDR-Rundfunk­chor tekent voor climaxen uit álle kelen

  Net als Nederland kent Duitsland een rijke koorcultuur. Eén van de vele topkoren is het MDR-Rundfunkchor (in het buitenland vooral bekend als MDR Leipzig Radio Choir) onder leiding van Philipp Ahmann. Hun nieuwste cd komt eraan in juli. Maar eerst even aandacht voor de vorige release van dit omroepkoor uit 2021: een interessante combi van twee vocale meesters uit de achttiende en negentiende eeuw: (Johann) Michael Haydn en Anton Bruckner.
 2. Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’
  PREMIUM
  Luister mee

  Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’

  Een echt groot kerstoratorium heeft de vroege baroktijd, ondanks de inmiddels weer regelmatig uitgevoerde Weihnachtshistorie van de 350 jaar geleden overleden Heinrich Schütz, niet opgeleverd. Dat kwam er pas in 1734, met dank aan Bach. Maar wat niet is, kan nog komen. Dat blijkt wel uit de nieuwste uitgave van het Belgische Ricercar. Daar is door Jérôme Lejeune, met muziek van twaalf componisten uit de zeventiende eeuw - waaronder Schütz - op een knappe wijze een denkbeeldig oratorium in twee delen in elkaar geknutseld.