Volledig scherm

Belangwekkende wereldpremière met het echtpaar Schneiderhan

RecensieHet Duitse label Audite verblijdt ons regelmatig met archiefopnamen met grote namen uit de historie van het festival van Luzern. Een jaarlijks illuster treffen in Zwitserland van klassieke idolen waarvoor de beroemde dirigent Arturo Toscanini in 1938 het startsein gaf.

 1. Hemels vioolspel van de moeder en een fijne orkestbegeleiding door de dochter
  PREMIUM
  Luister mee

  Hemels vioolspel van de moeder en een fijne orkestbege­lei­ding door de dochter

  Uiteraard heeft Naxos in zijn serie American Classics ook ruimschoots plek vrijgemaakt voor William Grant Still (1895-1978), de aartsvader van de Afro-Amerikaanse muziek en strijder tegen rassenongelijkheid. Hij dirigeerde in 1936 als eerste gekleurde Amerikaan een groot symfonieorkest, terwijl zijn Eerste symfonie een jaar eerder het eerste Afro-Amerikaanse werk was dat door een blank ensemble werd gespeeld.
 1. Een operarecital om smoorverliefd op te worden
  PREMIUM
  Luister mee

  Een operareci­tal om smoorver­liefd op te worden

  Op 2 juni 2021 noemde ik haar in deze rubriek al een wereldstem. Nu PentaTone Music haar tweede soloalbum uitbrengt, kan ik alleen maar verder jubelen. Van Mozarts concertaria’s is Lisette Oropesa overgestapt op het puur belcanto uit de opera’s van Rossini en Donizetti en gelukkig zijn de coaching en de samenwerking met de dirigent dit keer helemaal tiptop. Op eigen verzoek mag de 39-jarige Cubaans-Amerikaanse sopraan zich uitleven in Franse aria’s van Italiaanse componisten.
 2. Leuke tussendoortjes van Zijne Majesteit
  PREMIUM
  luister mee

  Leuke tussendoor­tjes van Zijne Majesteit

  Royalty en muziek. Meestal beperkt het zich tot de relatie opdrachtgever en componist. Maar er zijn gekroonde hoofden die zelf muziek schreven. Zoals Frederik II de Grote van Pruisen (in de rococostijl) en Leopold I van Oostenrijk (in de barokstijl). Of Pedro I, keizer van Brazilië en leerling van Sigismund Neukomm. Zijn vroeg-romantische composities leren we kennen via de serie The Music of Brazil waarmee Naxos momenteel meeviert met tweehonderd jaar onafhankelijkheid van Brazilië.