Belangwekkende wereldpremière met het echtpaar Schneiderhan
RecensieHet Duitse label Audite verblijdt ons regelmatig met archiefopnamen met grote namen uit de historie van het festival van Luzern. Een jaarlijks illuster treffen in Zwitserland van klassieke idolen waarvoor de beroemde dirigent Arturo Toscanini in 1938 het startsein gaf.
Legendarisch
In het tiende deel uit de serie Lucerne Festival: Historic Performances is het de beurt aan de legendarische violist Wolfgang Schneiderhan (1915-2002) uit Wenen die indertijd getrouwd was met de beroemde Duitse sopraan Irmgard Seefried (1919-1988). Hij stond in 1956 tevens aan de wieg van het orkest Festival Strings Lucerne. Een actie waaraan ook Schneiderhans leerling Rudolf Baumgartner deel had.
En het is niet zomaar een cd geworden. Het programma mag bijzonder, ja zelfs belangwekkend heten. Het omvat het Vioolconcert nr. 5 in A, KV 219 van Wolfgang Amadeus Mozart gedirigeerd door collega-componist Paul Hindemith (live opname uit 1952), het Vioolconcert nr. 1 van Hans Werner Henze met Ferdinand Leitner op de bok (live opname uit 1964) en het Magnificat van Frank Martin met een glansrol voor Irmgard Seefried (live opname uit 1968).
Gewijzigd
De zangeres neemt samen met de violist de solo's voor haar rekening in het laatstgenoemde, Duitstalige werk. Bernard Haitink dirigeert de versie uit 1968, opgedragen aan het echtpaar Schneiderhan-Seefried. Een heuse wereldpremière! Jammer dat Audite de tekst niet heeft afgedrukt. Martin gebruikt immers niet de complete dichtregels uit de Bijbel.
Een jaar later zou dit Magnificat in gewijzigde vorm voor het eerst in Rotterdam tot klinken komen, als tweede deel van het Maria-Triptygon. Wederom met de Weense violist en zijn vrouw.
Tegenwicht
De sopraan opent met declamatorische inzetten en trekt meteen alle aandacht. Wat een krachtige, expressieve stem. In de loop van het Magnificat biedt haar strijkende echtgenoot steeds meer tegenwicht.
Heel inspirerend zoals de muziek de tekst op de voet volgt. Zeker wanneer de sfeer een krachtige dreiging uitstraalt. Ik ging bij deze uitvoering onder leiding van Haitink in ieder geval voor de bijl. Indrukwekkend stuk, deze 'lofzang van Maria' van de Zwitser Martin. Onbegrijpelijk dat we een halve eeuw op een geluidsdrager met de wereldpremière hebben moeten wachten.
Eisen
Wie Henze's Eerste vioolconcert uit 1947 speelt, moet van goeden huize komen. De modernistische componist stelt aan de solist de hoogste eisen. Vooral in technisch opzicht. Maar Wolfgang Schneiderhan staat zijn mannetje, prima begeleid door maestro Ferdinand Leitner en het vol overgave spelende Schweizerisches Festspielorchester. Het publiek in Luzern reageert niet voor niets met een daverend applaus.
Actueel
Het schijfje opent zoals gezegd met een zangerige uitvoering van het Mozartconcert. Schneiderhans lyrische spel klinkt best actueel. Alleen die romantische glijtoontjes zijn inmiddels uit de mode geraakt. Nog een minpuntje: de opname is wat aan de scherpe kant.
Een belevenis trouwens om Hindemith zich hier zo gedreven en consciëntieus om de orkestbegeleiding te horen bekommeren. Fijne tempi ook, precies zoals we ze na 65 jaar nog steeds graag horen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLuister mee
Hemels vioolspel van de moeder en een fijne orkestbegeleiding door de dochter
Uiteraard heeft Naxos in zijn serie American Classics ook ruimschoots plek vrijgemaakt voor William Grant Still (1895-1978), de aartsvader van de Afro-Amerikaanse muziek en strijder tegen rassenongelijkheid. Hij dirigeerde in 1936 als eerste gekleurde Amerikaan een groot symfonieorkest, terwijl zijn Eerste symfonie een jaar eerder het eerste Afro-Amerikaanse werk was dat door een blank ensemble werd gespeeld. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMrecensie1
Gouden trompetgeluid schittert dat het een lust is
Fans van trompettist Alison Balsom (1978) en van Amerikaanse muziek worden op de nieuwe cd van Warner Classics op hun wenken bediend. Het album Quiet City biedt fraaie arrangementen van 20ste-eeuwse muziek: van de Rhapsody in Blue van Gershwin tot een speciale versie van het Concierto de Aranjuez van Rodrigo voor de jazzlegende Miles Davis (1926-1991). -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMLuister mee
Organist Léon Berben brengt oude meester tot leven
Traditiegetrouw zijn de zomermaanden de tijd voor orgelconcerten. Ook de in Keulen woonachtige Heerlense organist Léon Berben (1970) zoekt momenteel de koelte van de kerken op. We komen hem deze week tegen in de provincie Zeeland en in Zuid-Limburg.
-
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
PREMIUMLuister mee
Een operarecital om smoorverliefd op te worden
Op 2 juni 2021 noemde ik haar in deze rubriek al een wereldstem. Nu PentaTone Music haar tweede soloalbum uitbrengt, kan ik alleen maar verder jubelen. Van Mozarts concertaria’s is Lisette Oropesa overgestapt op het puur belcanto uit de opera’s van Rossini en Donizetti en gelukkig zijn de coaching en de samenwerking met de dirigent dit keer helemaal tiptop. Op eigen verzoek mag de 39-jarige Cubaans-Amerikaanse sopraan zich uitleven in Franse aria’s van Italiaanse componisten. -
PREMIUMluister mee
Leuke tussendoortjes van Zijne Majesteit
Royalty en muziek. Meestal beperkt het zich tot de relatie opdrachtgever en componist. Maar er zijn gekroonde hoofden die zelf muziek schreven. Zoals Frederik II de Grote van Pruisen (in de rococostijl) en Leopold I van Oostenrijk (in de barokstijl). Of Pedro I, keizer van Brazilië en leerling van Sigismund Neukomm. Zijn vroeg-romantische composities leren we kennen via de serie The Music of Brazil waarmee Naxos momenteel meeviert met tweehonderd jaar onafhankelijkheid van Brazilië.